Afbeelding
Foto: Samira Uddin/BDU

Woonstede wordt zwaar gekort

20 maart 2013 om 00:00 Nieuws

EDE - Woningcorporatie Woonstede ‘zucht’ onder het bezuinigingsbeleid van het kabinet. In 2013 moet de organisatie een halve maand huur van al haar huurders inleveren. Die heffing wordt elk jaar hoger, zodat er vanaf 2017 maar liefst 9,7 miljoen euro naar de schatkist stroomt. Dat is de opbrengst van twee maanden huur over een heel jaar van alle klanten.

Corporatie verliest 9,7 miljoen in 2017

door Freek Wolff

Dit jaar al gaan de huurders dit ook voelen, want het voorstel aan de Huurdersbond is om de huur met 4 procent te verhogen. Dit is opgesplitst in 2,5 procent gewone huurverhoging, op grond van de inflatie. Daar bovenop komt een collectieve verhoging van 1,5 procent om de heffing - die Woonstede van rijkswege voor de kiezen krijgt - op te kunnen vangen.

In 2013 zal Woonstede daar bovenop nog geen inkomensafhankelijke huurverhoging gaan toepassen. Daarna wordt dit ongewis en kan het zijn dat huurders met een inkomen tussen 34.000 en 42.000 euro per jaar een extra verhoging krijgen van 2 procent. Verdien je nog meer dan 42.000 euro dan kan dat maar liefst 4 procent worden.

De bezuinigingen van de rijksoverheid resulteren in twee heffingen: eentje als verhuurder én een saneringsheffing. Die eerste loopt dus in enkele jaren op naar 9,7 miljoen euro structureel per jaar. Bij de tweede gaat het geld naar een centraal fonds dat de corporaties in de huursector kan steunen. Hier gaan de bijdrages aan dit fonds van Woonstede per jaar juist naar beneden. Betaalt de Edese corporatie in 2013 nog 2,1 miljoen euro, in 2017 is dat naar verwachting nog 600.000 euro. ,,Maar de kans bestaat dat dit toch weer hoger wordt’’, licht directeur Marian Teer toe.

Als gevolg moet Woonstede de tering naar de nering zetten en gaat de organisatie zich meer concentreren op de bestaande voorraad huizen, plus versobert zij de werkprocessen. Na het jaar 2017 kan zij vermoedelijk nog slechts 80 nieuwe woningen per jaar bouwen, terwijl dat er nu nog 200 zijn. Met als gevolg dat Woonstede zuiniger is op haar huidige woningvoorraad. ,,De kans dat we bijvoorbeeld de grote flat aan de Langenhorst niet gaan slopen, wordt daarom steeds groter, omdat je andere afwegingen moet maken’’, zegt mede-directeur Wim Sterkenburg. Bovendien bouwt zij geen huizen meer van twee ton, maar gaat de waarde tot maximaal 145.000 euro.

Hij en Teer hebben weinig goede woorden over voor het landelijk beleid uit Den Haag. ,,Indirect wordt er via de verhuurdersheffing meer huurbelasting geheven, terwijl het rijk wel garant staat voor de hypotheken van pensioenfondsen met huizenbezit. Je zou verwachten dat daar meer evenwicht in zit. De sterkste schouders dragen zo niet meer de grootste lasten...’’

Richting gemeente Ede wil Woonstede transparant zijn en zijn er meer flexibele afspraken. De wachttijd voor een huurhuis is nu 5,5 jaar. ,,Dat is nog geen dramatische verhoging’’, aldus Teer.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie