Financieel misbruik ouderen voorkomen?

13 november 2013 om 00:00 Ondernemend

Liesbeth van den Brink, specialiste familierecht bij Van Putten Van Apeldoorn notarissen in Ede zegt: ,,Het is een groot, vaak onzichtbaar, maatschappelijk probleem. Ouderen vertellen ons in vertrouwen geld kwijt te zijn, maar houden dit vóór zich. Er heerst angst en onzekerheid: ligt het niet aan mijzelf?"

EDE - In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 30.000 ouderen slachtoffer van financieel misbruik. Dat komt doordat veel ouderen op enig moment geholpen moeten worden met huishoudelijk werk, verzorging of financiële zaken. Dat gebeurt meestal door mensen met de beste bedoelingen, maar helaas soms ook door mensen die misbruik maken van de situatie.

Heeft u een voorbeeld van mogelijk financieel misbruik? ,,Het komt geregeld voor dat ouderen mij vragen een testament voor hen te maken. Zij worden dan soms vergezeld door iemand die als erfgenaam wil worden opgenomen. In dat geval nemen wij de oudere altijd apart. Wij willen er 100 procent zeker van zijn dat het de zuivere wil is van de oudere en dat er geen beïnvloeding kan plaatsvinden. De notaris heeft daarin een belangrijke rol en kan daarmee misbruik voorkomen."

Is misbruik verder nog te voorkomen? ,,Helemaal voorkomen kun je het niet, echter mensen kunnen zelf veel doen. Door de regie tijdig in eigen hand te nemen, voordat men in een kwetsbare positie verkeert. Dat kan door het maken van een volmacht, levenstestament of testament."

Wat is het verschil tussen een volmacht, levenstestament en testament? ,,Met een volmacht geef je een ander de bevoegdheid namens jou te handelen. Het gaat dan vaak om het doen van betalingen. Een levenstestament is eigenlijk een uitgebreide volmacht. Naast de bankzaken staan daar ook persoonlijke wensen in, zoals het omgaan met de verzorging, een aantal medische zaken en het financiële beheer. Een volmacht of levenstestament maak je vóórdat je niet meer in staat bent zelf te beslissen, bijv. door de ziekte van Alzheimer of een ongeluk. In een testament bepaal je wie je erfenis krijgt, en ook heel belangrijk, wie alles regelt na jouw overlijden".

Hoe kan men dit regelen? ,,Men kan een afspraak maken bij de notaris. Hij kan afhankelijk van de persoonlijke wensen een volmacht, levenstestament of testament opstellen. De notaris is onafhankelijk en heeft een beroepsgeheim. Dat betekent dat mensen in alle vrijheid alles kunnen bespreken met hun notaris zonder dat ze bang hoeven te zijn dat dit (ooit) bij familieleden of anderen terechtkomt."

Van Putten Van Apeldoorn notarissen is gespecialiseerd in deze problematiek. Voor meer informatie kunnen belangstellenden bellen voor een afspraak.

Ede 0318-685685, Wageningen 0317-427000, Bennekom 0318-418181 en Lunteren 0318-483151.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie