Betreft: Open brief aan de Burgemeester en Wethouders en de Raadsleden van de gemeente Ede

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

De gemeente Ede wil graag investeren in de samenleving. Dat doet zij onder andere door ‘sociaal aan te besteden’. Medewerkers van Permar, het Sociaal Werkbedrijf in de regio Zuidwest-Veluwe, gaan daarom per 1 april 2014 de schoonmaak van de kantoorpanden van de gemeente Ede, na 30 jaar, overnemen van ons schoonmaakbedrijf Asito. Dat klinkt sociaal, maar heeft u wel eens stil gestaan bij de gevolgen van dit besluit? De andere kant van de medaille ziet er namelijk minder fraai uit.

De schoonmakers van Asito, die sinds jaar en dag bij de gemeente schoonmaken en waarvan het merendeel ouder is dan 55 jaar, worden nu namelijk aan de kant gezet. Asito doet er uiteraard alles aan om hen elders geplaatst te krijgen, maar voor 14 van de 23 schoonmakers wordt de woon-werk afstand simpelweg onrealistisch groot. Zij zullen dus hun baan verliezen.

Schoonmaakbedrijven verliezen regelmatig een aanbesteding. In de schoonmaak-CAO is vastgelegd dat, wanneer een klant wordt overgenomen, de schoonmaakkrachten ook worden overgenomen door het nieuwe bedrijf. Het SW bedrijf in de gemeente Ede is echter niet gebonden aan de schoonmaak-CAO. De werkgelegenheid komt daarom te vervallen.

Door het ‘sociale’ beleid van de gemeente wordt het probleem simpelweg verschoven. Aan de ene kant worden mensen ‘uit de kaartenbak gehaald’. Aan de andere kant schuiven ze de huidige schoonmakers de kaartenbak in. Want het is voor de veelal laagopgeleide 55-plusser niet gemakkelijk om aan een baan te komen. Wat de gemeente ook had kunnen doen is in gesprek gaan met Asito. Er wordt bij ons namelijk volop samengewerkt met sociale werkplaatsen. De schoonmaakbranche creëert juist veel banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En daarin neemt Asito, als commercieel bedrijf, haar verantwoordelijkheid. Niet alleen vanwege Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, maar ook omdat wij geloven in mensen.

Bij de gemeente Enschede bijvoorbeeld hebben wij als bedrijf afspraken gemaakt over het inhuren van medewerkers met een SW achtergrond. Maar liefst 30% van onze medewerkers in de Twentse stad heeft nu een SW achtergrond.

Asito was dan ook graag in gesprek gegaan met de gemeente Ede om op een duurzame manier mensen met een SW achtergrond te betrekken in de schoonmaakbranche. Die gelegenheid is er echter niet geweest. Asito roept de gemeente Ede daarom op haar besluit te heroverwegen en alsnog met ons in gesprek te gaan.

Anton Witte

HR Directeur Asito

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie