Winnaars Creaton ‘Het bericht moet door’ (v.l.n.r) Timo, Jacco, Sophia en Florijn
Winnaars Creaton ‘Het bericht moet door’ (v.l.n.r) Timo, Jacco, Sophia en Florijn Sanne Kingma

Studenten Technova College bedenken oplossing voor Defensie om communicatie tijdens noodsituatie te verbeteren

8 december 2022 om 13:11 Onderwijs

EDE ICT Campus hield afgelopen maandag tot en met woensdag, samen met de Verbindingsdienst van de Landmacht, de Creaton ‘Het bericht moet door’ voor studenten van het Technova College in Ede. Dat laat Knooppunt techniek weten in een persbericht.

Op de Majoor Koot Kazerne in Stroe maakten de studenten op ,,spectaculaire wijze’’ kennis met Defensie. Zo volgden zij verschillende masterclasses en werkten zij in groepen aan een praktijkopdracht. De jury, welke bestond uit vertegenwoordigers van Defensie, het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid, sprak vol lof over het winnende idee: ,,De studenten hebben goed naar de opdracht geluisterd. Hun presentatie was gestructureerd en duidelijk. Ze hebben hun opgedane kennis en de bestaande technische mogelijkheden en middelen van Defensie goed verwerkt in hun oplossing en breder gekeken dan gevraagd was. Hiermee hebben ze ons verrast.”

INS EN OUTS DEFENSIE De afgelopen drie dagen reisde een groep enthousiaste ICT-studenten van het Technova College samen met hun docenten af, naar het militaire oefenterrein in Stroe. ,,Daar maakten zij kennis met Defensie, met de Verbindingsdienst in het bijzonder. Zo leerden de studenten alle ‘ins en outs’ over deze werkomgeving en ontvingen ze verschillende masterclasses van ICT-experts. Tijdens de Creaton werkten de studenten aan een fictieve case over een overstroming in de Betuwe. Samen met militairen onderzochten zij hoe de Verbindingsdienst van de Landmacht tijdens een crisissituatie, met behulp van de huidige middelen, de communicatie kan verbeteren tussen niet-militaire partijen en hulpdiensten. Zo brachten de studenten hun geleerde theorie direct in de praktijk,’’ vertelt Knooppunt techniek.

CREATIEVE INSTEEK
Alle partijen kijken terug op een geslaagde Creaton. Het was een ,,prachtige ervaring’’, zowel voor Defensie, als de studenten. Kolonel Collin van Loon: ,,Wij zijn blij dat wij hebben kunnen meewerken aan deze unieke samenwerking. Hiermee hebben wij laten zien dat Defensie een goede en solide partner is om mee samen te werken. Wij waren verrast door het doorzettingsvermogen, het enthousiasme en de creativiteit van de studenten. Wij gaan zeker gebruik maken van deze creatieve insteek wanneer het gaat om oplossingen op verbindingsgebied tijdens nationale operaties.”

Ook Sophia, één van de winnaars was enthousiast: ,,Ik vond het leuk om mee te werken aan een oplossing dat Nederland kan helpen in een noodsituatie. Door op locatie aan deze opdracht te werken word je gedwongen om anders te denken, initiatief te tonen en goed samen te werken.”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie