Een tweesprong bij het Edese Bos.
Een tweesprong bij het Edese Bos. Nando Eskes
Column

Een ster in donkere nachten

9 december 2020 om 13:07 Opinie

EDE Een paar meter voorbij het bordje ‘Vrije wandeling op wegen en paden. Van zonsopgang tot zonsondergang’ stonden we stil. Het was donker. Weifelend over de op- en ondergang van de zon - is het einde van de tijden dan nabij of is het dan tóch de zon die beweegt - bedacht ik me dat de aarde om de zon draait en niet andersom. 

Het bordje kan niets anders willen vertellen dan dat ik nog negen miljard jaar vrij mag rondwandelen. Dan zal de zon opzwellen tot een rode reus, veranderen in een planetaire nevel en tenslotte als witte dwerg ten onder gaan.

RAUW We zochten de duisternis om een speciaal licht te zien. In de bewoonde omgeving versluierden kunstlichten de sterrenhemel. Zo gedwongen doken we het bos in. Een rauwe terreinwagen gewapend met een groot lichtkanon baggerde langs, zoekend naar dakloze illegale kampeerders, onverwacht ons verblindend.

We keerden om en zagen een ander groot licht. Arcturus stond aan de horizon. Honderdmaal helderder schijnend dan de zon is deze grote ster duidelijk te zien. Kracht en sereniteit geven extra glans.

KIEZEN De eindtijdserie The Walking Dead wekt afschuw vanwege de wandelende doden. Maar kijk naar de overlevenden - zij zijn degenen die, terwijl ze leven, toch dood kunnen zijn. Gaandeweg verschuilen overlevenden zich minder achter anderen. Ze moeten zelf kiezen; voor een gevaarlijk leven van inclusie of voor een schijnveilig leven van uitsluiting. Velen kiezen voor de haat en worden daarmee zelf een levende dode. Toch zijn er die vasthouden aan een innerlijk licht, aan de hoop van een leven buiten de huidige werkelijkheid.

LEEGTE Deze coronacrisis dragen we samen. Maar onder de oppervlakte is de één toch meer gelijk dan de ander. IJdel onvermogen van politici en bestuurders cirkelt om de kleine knoesterigheid van het menselijk wezen. Het oppervlakkige gedrag van Hobbits in The Shire (Tolkien, Lord of The Rings) is er niets bij. Terwijl de wereld vergaat, dringen wij naar een vaccin in de hoop onveranderd verder te kunnen. Een advertentie in een (christelijke) krant vraagt om ‘overtollig’ vermogen om te renderen in onroerend goed. Ondertussen staan 32.000 planten- en diersoorten op de rand van uitsterven.

TERUG Teruglopend groette ik de heer Boomklever, huizend in boom nummer zes van het paadje naar de bewoonde wereld. Onder de horizon had ik nog een licht gezien. Wijzen uit het oosten vertelden - een ster was opgegaan. Wegwijzer naar een voerbak in een beestenstal.

Nando Eskes (nando@eskesmedia.nl) heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reageren kan rechtstreeks naar de auteur of via ede.stad@bdu.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie