,,Nog één keer aandrukken dat knopje en dan is het sloes met dat gehannes.''
,,Nog één keer aandrukken dat knopje en dan is het sloes met dat gehannes.'' Nando Eskes
Column

Van ondernemer tot aan-/uitknopje

21 juli 2021 om 13:11 Opinie

EDE Van krantenjongen miljonair worden? Pfoei. Van ondernemer tot aan-/uitknopje verworden gaat makkelijker. Doe maar mee met het duo Rutte & De Jonge, op z’n Snollebollekes: Naar links! … Naar rechts! Open! Weer Dicht! (10 × bis).

Nando Eskes 

Na anderhalf jaar oefenen had ik van dit coronaduo slimmere streken verwacht. Maar zo is het tweetal niet getrouwd. We gaan gewoon allemaal weer naar links, en dan weer naar rechts, want de tent die wordt verbouwd. We blijven lekker in het ritme hangen.

ONMENSELIJK In de al ruim zeventien maanden durende coronacrisis draaide mijn bedrijf in dagtoerisme zo’n twee normale maanden. De Edesche Concertzaal geen enkele. Ik ben dankbaar voor de mogelijkheden voor noodsteun. Maar een verstandig mens begrijpt dat je niet straffeloos een complete bedrijfstak op kunt starten om die dan binnen twee weken weer te stoppen, zoals afgelopen weken gebeurde. Bedrijfsmatig onmogelijk, menselijk onmenselijk. 

RUSTELOOS Veel ondernemers dachten weer te kunnen starten en begonnen vol enthousiasme. Je huurt mensen in en maakt afspraken. Maar dan stijgt het aantal besmettingen en breekt er paniek uit. Onbegrijpelijk. 

De rusteloze ministers wisten van de waarschuwingen, toch gaven ze de boel vrij. Je mag dan vertrouwen op hun beoordelingsvermogen. Helaas speelden er politieke belangen. Of zijn ze zelf ook moegestreden en is het oordeelsvermogen verwelkt?

VAN LINKS Direct zijn er minder boekingen voor concerten. Begin september is ons eerstvolgende concert, niet lang na 13 augustus, het nieuwe beslismoment. In plaats van ziekenhuisbezetting (dat snapte ik) is nu blijkbaar het aantal besmettingen leidraad voor het beleid. Dat volg ik niet. Er zijn veel ziektes die rondwaren waar het land niet voor wordt stilgelegd.

NAAR RECHTS Alleen noodsteun is niet voldoende. Verstandig beleid, een duidelijke lijn en een vaste hand werken beter dan jolijtig geuite zinloze woorden. Met weglachen voorkom je niet dat een aan-/uitknop soms onherstelbaar lam slaat. Het is tijd voor ander beleid. Er is meer dan corona. Kom, even vakantie, nog één keer aandrukken dat knopje en dan is het sloes met dat gehannes. Politici moeten aan de slag met de klimaatcrisis. Daar wordt ook veel weggelachen. Maar hé, het is wat het volk wil. Van links!… Naar rechts!

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie