Kinderen krijgen een muzikale rondleiding in de Edesche Concertzaal.
Kinderen krijgen een muzikale rondleiding in de Edesche Concertzaal. Nando Eskes
Column

Drumbeat van droomprojecten

2 maart 2022 om 13:15 Opinie

EDE Geldverslindende projecten als Artbase en WFC Experience krijgen in Ede alle aandacht. Tientallen miljoenen euro’s gaan naar het meeliften op de trends en prestaties van anderen, zoals Helene Kröller-Müller. Veel buitenlanders bezoeken het Kröller-Müller vanwege de door haar verzamelde Van Gogh-schilderijen. Daarom gaat Ede een ‘ervaring’ maken rondom deze onbekende dame. Het WFC Experience ligt nog als een vis op het droge en een nieuwe ervaring wordt al uitgedokterd. Ede als fabriek van meta-ervaringen.

Nando Eskes

Ede heeft een ruimte nodig waar je musicals, grote kooroptredens en symfonische orkesten kunt uitvoeren, met orkestbak en veel publiek. Eens hielden scholen in De ReeHorst hun musicals. Het Gelders Orkest gaf er uitvoeringen. Maar dit gebouw is niet meer beschikbaar. In een ander gebouw, de Goede Herderkerk, geschikt voor grote kooruitvoeringen, is de natuurlijk aanwezige akoestiek verdwenen. De roomse koorliturgie werd vervangen door een moderne, waar men met versterkte zang en muziek de hemel probeert te bereiken. De menselijke stem werd daarmee ook hier klemgezet.

NAKIJKEN Ons gemeentebestuur danst op de drumbeat van droomprojecten. Rapporten en plannen van dure adviesbureaus zijn het schaamkleed waarmee politieke risico’s keurig worden afgedekt. In Ede aanwezig talent heeft het nakijken.

META De Koorschool van Albert Wissink en de 117 jaar oude oratoriumvereniging C.O.V. Excelsior willen in Ede grootse uitvoeringen kunnen geven. Ede verdient grote symfonische orkesten. Dit zijn echte ervaringen, geen afgeleiden van, geen ‘experiences’. Het tekent de politiek bestuurder. Zelf deel van een meta-wereld die zich over het echte bestaan heenwulpst, denkt hij
meta-ervaringen te moeten maken.

LALALA Bestuurders en politici zijn meer bezig met de mensen buiten Ede, hoe groots Ede wel niet moet worden, dan met de kracht van Edenaren zelf. Geen politieke partij is visionair op het gebied van cultuur. Het is een gezapige optelsom van vanzelfsprekende dingen. De koopmansgeest van de VVD die de bioscoopzalen van Pathé als afdoende theaterzalen kenmerkt, is het armzalige dieptepunt. Partijprogramma’s hebben een hoog lalala-gehalte (meer feesten en evenementen). Alleen D66 gaat voor een volwaardige theaterzaal in Ede. Ede breit aan een technologische meta-hemel. Maar er is nog tijd om uit de aarde, aards te worden. Zodat de Edenaar zelf ervaringen kan ondergaan. Veel gezonder dan inpluggen in een ‘experience’.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie