De Keetmolen in Ede.
De Keetmolen in Ede. Theo Beumer
Column

Keten bij de Keetmolen?

30 maart 2022 om 13:13 Opinie

EDE Wat ik zo mooi vind aan Ede is het (bijna) ontbreken van hoogbouw. Wat een pracht. Ede is een dorp van menselijke verhoudingen. Waar mensen elkaar min of meer kennen en elkaar ‘hallo’ zeggen. Tenminste, ik doe dat en meestal hoor ik wat terug. 

Ede, een dorp waar je de wolken aan ziet komen waaien, om hun weg weer van je vandaan te vervolgen. Ede, waar de bebouwing de tijd haar plek geeft. Ede, waar het betonnen gemeentehuis bruut staat te zijn, maar wel ónderaan de Paasberg. Ede, waar de Oude Kerk je welkom heet. Ede, waar de molenwieken vrij kunnen draaien in hun fierheid en tijdloosheid. Ede, waar monumenten de Edenaar laten weten - wij waren er ook toen jullie ouders hier leefden. Wij verbinden generaties. Wij, zeggen de monumenten, laten zien wat het is om vanuit waardering te leven.

GELD VERDIENEN Ede, waar monumenten kwetsbaar zijn. De winden van projectontwikkelaars en bestuurders waaien waarheen zij willen - waar geld is te verdienen en ijdele status te verwerven. Waar kun je meer geld verdienen dan in een ‘leeg’ gebied rondom een treinstation? En waar in Nederland is een groot station zónder commerciële bebouwing? In Ede, wat een vreugde. 

RUIMTE NODIG Grijpgrage klauwen van geldzuchtigen grissen al, onder het mom van maatschappelijk nut, duurzaamheid en woningnood. Dat er een rijksmonument staat, een enig exemplaar van de achtkante stenen beltmolen, wie maalt daar om? Hooguit de molenaar van deze Keetmolen. Een molenaar van de Concordiamolen vertelde mij eens: ‘Mijn molen heeft last van de omringende hoogbouw’ (Cultura, De Hooghe Hoed, De Wiek). Een molen heeft ruimte nodig. De wind moet vrij aan kunnen komen waaien. Maar, en dat is krasser, een molen gaat kapot van hoogbouw. Hoogbouw veroorzaakt valwinden en grote en gevaarlijke afwisselingen in luchtsnelheden. Daar kan de historische, ambachtelijke bouw van de molen niet tegen. Laat staan de Edenaar, die straks in nauwe steegjes tussen hoogbouw z’n weg moet zien te vinden.

PLAT EDE Het gemeentebestuur beloofde de Keetmolen eens dat de molenbiotoop niet zou verslechteren. Dat betekent geen hoogbouw 400 meter rond de molen. Helaas is geen enkele partij tegen hoogbouw. Maar SGP, CDA, VVD, D66 en Burgerbelangen willen wel cultureel erfgoed behouden. De gemeenteraad heeft niet veel te vertellen, maar ze kunnen wel kiezen voor een plat Ede. Een Ede waar de menselijke maat de maatstaf blijft en een monument zijn ruimte krijgt.

P.S. Houden partijen hun beloften en behalen ze hun doelen? Vergelijk hun woorden met hun daden. Check de programmawijzer op https://bit.ly/34ETTwz.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie