,,Wat is dat toch voor vreemde arrogantie van de mens, dat wij willen bepalen of een dier hier kan leven?''
,,Wat is dat toch voor vreemde arrogantie van de mens, dat wij willen bepalen of een dier hier kan leven?'' Michael de Vries
Natuurcolumn

‘De wolf kiest zelf en doet het goed in Nederland’

4 mei 2022 om 13:07 Opinie

EDE Mensen die mij kennen, weten dat ik niet vies ben van een discussie. Vooral als het gaat om aan natuur gerelateerde zaken ben ik soms fanatiek in deze discussies. Netjes, maar wel fanatiek. 

Michael de Vries

Soms vraag ik mezelf af waarom ik dat doe? Het antwoord is denk ik, omdat ik merk dat er veel dingen worden geschreven die onjuist zijn. Er worden halve waarheden verteld en sommige dingen gaan simpelweg helemaal nergens over. Helaas zullen veel mensen bepaalde leugens geloven. Soms voel ik me dan genoodzaakt om de juiste informatie te schrijven. Of, en dat is iets van de laatste tijd, mensen zijn erg goed in overdrijven. 

SCHAPEN Heeft u soms ook het idee dat er geen schaap meer in de wei te vinden is, sinds er wolven in ons land leven? Dat de wolf duizenden schapen per dag doodt en dat ook huisdieren en kinderen niet meer veilig zijn? Het is een beeld dat bewust geschetst wordt door tegenstanders van de wolf, maar niets is minder waar. Ik houd ervan om dingen te nuanceren, in perspectief te plaatsen.
In 2021 werden maar liefst 208 schapen gedood door alle wolven in ons land. Of misschien kan ik beter het woord ‘slechts’ toevoegen? Want hoewel ik echt wel snap dat dit erg vervelend is voor eigenaren van deze schapen, is het niets als je bedenkt dat mensen in datzelfde jaar 685.000 schapen doodden. Kortom: binnen een uur doodt de mens net zoveel schapen als alle wolven bij elkaar in een jaar. Het is iets om over na te denken toch?

ARROGANTIE Net als de uitspraak dat Nederland niet geschikt is voor de wolf. Mijn wedervraag: Waarom is de wolf hier dan? En mijn tweede vraag: Waarom doet de wolf het goed?
De complottheorie dat wolven worden uitgezet, is totaal absurd en zie ik meer als teken van zwakte als men de eigenlijke discussie dreigt te verliezen. Wie bepaalt of uw vijver geschikt is voor kikkers? Wie bepaalt of uw nestkast geschikt is voor mezen? Wie bepaalt of mijn tuin geschikt is voor egels? Wie bepaalt of de wolf in Nederland kan leven? Juist ja, het is de kikker, de mees, de egel en de wolf.

Wat is dat toch voor vreemde arrogantie van de mens, dat wij willen bepalen of een dier hier kan leven? Dat is de keuze van het dier zelf. En die keuze is gemaakt. Wolven doen het namelijk goed in Nederland.

Michael de Vries is natuurliefhebber en leerkracht in het basisonderwijs. Zijn natuurcolumn verschijnt tweewekelijks. Reacties en/of tips zijn welkom. Mail naar ede.stad@bdu.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie