Afbeelding
Archieffoto
Column

Jezelf kunnen zijn, ja of nee?

11 mei 2022 om 11:41 Opinie

EDE ,,Ede verandert van een zwaarchristelijke Bible Belt-gemeente naar een moderne gemeente”, vindt Hester Veltman, fractievoorzitter van de Edese VVD. Dat zei ze in onze raadszaal na de raadsverkiezingen.

Nando Eskes

De uitspraak bleef me bij, omdat een volksvertegenwoordiger een karikaturale tegenstelling oproept. Het modern-zijn stelt ze tegenover zwaarchristelijk, wat daarmee ‘dus’ ouderwets en achterlijk is, want niet-modern. 

Dit woordgebruik is als een slaande drum waarmee je een oergevoel oproept. Zet partijen op achterstand via een gevoelsmatige associatie met ouderwets en achterlijk. Het doel: Hester wil niet dat het CDA, de ChristenUnie (CU) en de SGP sámen, met daarbij Gemeentebelangen en D66 of PvdA, een coalitie vormen. Want volgens de VVD kun je dan jezelf niet meer zijn in Ede. Een onterechte stelling die speelt met angstgevoel.

ACTUEEL Ede is, volgens Hester, modern als de winkels op zondag open zijn, de regenboogvlag wappert en er zondagse evenementen zijn. Op zondagmorgen loop ik naar de kerk, maar op zondagmiddag gaf ik ook concerten. Dus ik ben een zwaarchristelijk Bijbelmens die op zondag concerten organiseerde. Dat past niet in de tegenstelling die de VVD oproept. Niet uit achterlijkheid, maar met actuele argumenten kun je ook anders kijken naar de regenboogvlag en de zondagsopenstelling dan de VVD.

Een ultieme vrijheid om altijd zelf te kunnen doen wat je wilt, kan anderen en andere belangen (rust, milieu, klimaat, dieren) schaden. Maar de VVD zet de zorgvuldigheid waarmee andere partijen tot hun visies komen, bij het grof vuil. Wij, de moderne liberalen, zijn voor de vrijheid om jezelf te kunnen zijn, zegt de VVD — en ‘de confessionelen’ zijn tegen, vanwege die Bible Belt van vroeger. Zij zijn potentieel gevaarlijk, want bij hen kun je jezelf niet zijn. Voor het gemak worden SGP, CU en CDA op een hoop geveegd, alsof er geen onderscheid is.

KARIKATUUR Volgens de VVD gaat het om de vrijheid jezelf te kunnen zijn. Met ‘drie christelijke partijen’ lukt dat niet, zegt de VVD. Uiteindelijk wilde de partij, bleek uit de staart van hun praatje, zo ongeveer de huidige coalitie mét de VVD gewoon voortzetten. Ik vond dat wel grappig. Zeg dat dan gewoon. In plaats van via de drum van de ‘achterlijke gelovigen’ jezelf ongezien naar voren schuiven. Werk samen op basis van de verkiezingsprogramma’s, niet op basis van een karikatuur.

Bronnen/verwijzingen: Lijsttrekkersoverleg 11 april 2022, vanaf minuut 21
Column Sluit de winkels op zondag weer | EdeStad
Column Ede regenbooggemeente - symboliek of effectief | EdeStad
Inventarisatie verkiezingsprogramma’s Ede

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie