De Noorderkerk, de eerste kerk van de gereformeerden in Ede.
De Noorderkerk, de eerste kerk van de gereformeerden in Ede. Nando Eskes
Column

Van zes naar één is zeven

25 mei 2022 om 13:11 Opinie

EDE De Taborkerk, de Open Hof, de Beatrixkerk in Ede, de Emmaüs, de Noorderkerk, Harskamp. Deze kerken gaan, al snel of wat langzamer, sluiten. Want alweer is het hommeles bij de gereformeerden. Veel sneller dan eerder gedacht daalt het aantal leden. 

Nando Eskes

Sinds de vorige ronde bezuinigingen bij de gereformeerden, zo rond 2008, is het aandeel agnosten en atheïsten in Nederland gestegen van ruim 30 procent tot boven de 50 procent (figuur 2-3, rapport Sociaal Cultureel Planbureau ‘Buiten kerk en moskee’). Dat merken deze kerken.

Het gaat hier om de ‘lichte’ gereformeerden. De kerken die nog veel bezoekers trekken, zoals de grote megakerken in Barneveld, zijn meestal reformatorische kerken. 

ZINGEVING Met het opgeven van de betrokkenheid bij een kerkelijke gemeenschap verdwijnt gaandeweg ook het geloof (bladzijde 19, SCP-rapport). Ook de zingeving verandert: van de zin van het leven zoekt de mens dan meer naar de zin in het leven. In plaats van dat je samen met anderen betekenis geeft aan het leven met en voor elkaar, zoek je naar de betekenis van het leven voor jezelf. Daar kan het zorgen voor anderen bij inbegrepen zijn, maar ten diepste doe je dat dan vanuit de betekenis die je er voor jezelf aan geeft (figuur 2.13). 

Hoe dan ook, bijna niemand wil dat de kerken verdwijnen. Kerken zijn net openbare nutsbedrijven, ze zijn er gewoon en je kunt ze gebruiken zodra nodig (bladzijde 73, 138). 

DEMOCRATIE Het is makkelijk alleen bezig te zijn met dingen die voor jezelf of je gezin belangrijk zijn. Onze welvaart en onze individualistische opvoeding, de nadruk op het ontplooien van onszelf, maken het moeilijker om ook andere waarden op te merken. ‘It takes a village to raise a child, een bekend spreekwoord. ‘It takes a civil society to raise a democracy’, wil ik daaraan toevoegen. 

Van zes kerken naar één. Je kunt het ook anders zien, zes plus één maakt zeven. Zeven is het getal van de volheid. Misschien is het wel de volheid van de tijd voor de Protestantse Gemeente Ede. Maar misschien is het beter als de Edenaar actief betrokken blijft bij kerk, levensbeschouwelijke organisatie, instelling of wat dan ook, waar je anderen ontmoet die je niet zelf uitkiest. Want van het verdwijnen van instellingen met mensen die er gewoon maar voor anderen zijn, wordt bijna niemand blij, of je nu gelovig of ongelovig bent.

Meer informatie/bronnen:
https://ede.protestantsekerk.net/
http://www.taborkerk.nl/
https://www.beatrixkerk.nl/
https://www.openhof-ede.nl/
https://emmaus-ede.nl/
https://gereformeerdekerkharskamp.jimdosite.com/
SCP-rapport: Ontkerkelijking

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie