Rookwolken uit biomassacentrale aan de Knuttelweg op 19 juni 2022.
Rookwolken uit biomassacentrale aan de Knuttelweg op 19 juni 2022. Eigen foto van omwonende
Column

Mooi weer spelen met de Heideweek

17 augustus 2022 om 11:15 Opinie

EDE De openingsavond van de Heideweek heet ‘Openingsavond Hulde aan de Vrijwilligers’. Dat kan gewoon niet anders. Het sponsorende Warmtebedrijf Ede wordt zo warm van die vele vrijwilligers, schrijft ze in haar sponsorstukje, dat ze zelf ook belangeloos iets voor anderen wil betekenen. Het bedrijf is ook zo druk als een klein baasje. Elke Edenaar moet een warm plekje krijgen, gerieflijk aan de open haard van drie mooie Edese biokacheltjes. Fijn ook dat zij monopolist is. Dat maakt veel dingen heel makkelijk. Je kunt bijvoorbeeld net doen alsof je neus bloedt als er ‘s iets aan de kaak wordt gesteld. Klanten kunnen toch niet weg. Naast een positie als monopolist zou je ook zomaar kunnen gaan denken aan geheime afspraken met het Edese gemeentebestuur, gezien de hand die steeds boven het hoofd van het warmtebedrijf wordt gehouden. Of is het monopolistisch chantagegedrag? 

Kritische vragen over Warmtebedrijf Ede zijn in krant, gemeenteraad en dorpsblog gesteld, maar bij het bedrijf geen wolkje aan de lucht. Met oliedollars uit Abu Dhabi surft het mee op de geweldige inspanningen van de vrijwilligers van de Heideweek. Want de openingsavond heet ‘Warmtebedrijf Ede’. Daarmee het werkelijke gezicht tonend van deze ‘black sponsor’. Het draait om het warmtebedrijf en de pecunia die met de idealen en problemen van anderen te verdienen zijn, dat en niets anders.

WOLKJE Dat blijkt uit de onzorgvuldigheid van Warmtebedrijf Ede als het gaat om de gezondheid van de Edese inwoners. Het niet plaatsen van goede filters. Het tegenwerken van transparantie. Het niet doorlopend onafhankelijk willen meten en publiceren van hun uitstootgegevens. Het enige wat Warmtebedrijf Ede doet is mooi weer spelen over de ruggen van de Edenaren. Menigmaal heb ik donkere rookwolken uit hun centrales zien komen. Dan is het een stroomstoring en dan weer een schoonmaakbeurt. Hun smerigheid doen alarmbellen rinkelen. Want ze willen met aardwarmte aan de gang. Daar liggen risico’s voor grondwater. 

Het gaat hen enkel om de centen, dat moet ondertussen toch wel duidelijk zijn, het bestuur van de gemeente Ede zou veel kritischer moeten zijn. Het gaat hier wel om volksgezondheid. 

De partij Mens en Milieu stelde onlangs een serie vragen. De gemeenteraad moet de feestvreugde maar even laten voor wat die is, wat het Warmtebedrijf Ede betreft.

AAN DE LUCHT Want wat moet een bedrijf dat duurzame energie produceert met 2 miljoen euro Edese subsidie om ‘de uitstoot te verminderen’? Wie is hier nu gek?

Bronnen:

https://www.edestad.nl/zoek?q=warmtebedrijf+ede

http://www.ededorp.nl/?s=warmtebedrijf+ede

https://www.edestad.nl/lokaal/duurzaamheid/814817/waarom-krijgen-de-biomassacentrales-2-miljoen-subsidie-

https://www.edestad.nl/lokaal/natuur-en-milieu/844740/luchtkwaliteit-warmtebedrijf-voldoet-niet-aan-normen-who

https://www.edestad.nl/lokaal/natuur-en-milieu/790552/luxemburgs-investeringsfonds-asper-dorothea-investeert-250-milj

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie