Jonathan Karels (14) speelt remise tegen sterke schaker Willem de Wilde (rechts).
Jonathan Karels (14) speelt remise tegen sterke schaker Willem de Wilde (rechts). Ben Verduyn

Jeugdschakers houden stand bij De Cirkel

23 september 2020 om 13:56 Overig

EDE De derde speelronde bij schaakvereniging De Cirkel. Naast de interne competitie dinsdag 22 september ook de halve finales bekertoernooi seizoen 2019/2020. deze konden wegen de corona onderbreking niet meer worden gespeeld. 

Harold Boom en Dominic van Dijk namen hun goede bekervorm mee naar het nieuwe seizoen. Zij plaatsten zich ten koste van routinier en meervoudig bekerwinnaar Tom Pronk en jeugdig talent Frank van Wijngaarden voor de bekerfinale te spelen dinsdag 29 september. 

In de interne competitie is Marnix Lukasse de nieuwe koploper. Opvallend zijn de goede resultaten van de jeugdspelers die in de senioren competitie meespelen. Zo zijn Frank en Koen van Wijngaarden, Jonathan Karels, Ruben de Vries, Tim Evendijk en Nestor Shirokov in de top twintig terug te vinden. 


Ben Verduyn

BEKERSTRIJD In de halve finales van de bekerstrijd gingen de licht favoriete Tom Pronk en Frank van Wijngaarden onderuit. Harold Boom (foto boven rechts) won met wit de eerste partij tegen Tom Pronk, waarna de druk voor de tweede partij geheel op de schouders kwam te liggen van de oud bekerwinnaar. Pronk haalde alles uit de kast, maar na een zenuwslopende partij wist Boom een puntendeling af te dwingen, waarmee hij zich plaatste voor de finale. 


Ben Verduyn

De eerste partij tussen de met wit spelende Dominic van Dijk (foto boven links) en Frank van Wijngaarden werd een prooi voor eerstgenoemde. Van Wijngaarden trok de stand in de tweede partij weer gelijk waarna snelschaken de beslissing moest gaan brengen. In twee superspannende partijen, waarbij de spelers slechts vijf minuten bedenktijd tijd per persoon hadden, wist Van Dijk beide partijen op zijn naam te brengen. Daarmee de fel begeerde finale plaats veilig te stellen. Komende dinsdagavond de ontknoping wie beslag gaat leggen op de laatste prijs van het vorige seizoen 2019/2020.

INTERNE COMPETITIE In de interne competitie deed Marnix Lukasse goede zaken door de sterke Ruben de Vries aan zijn zegekar te binden. De Vries verloor in de opening een pion en in het middenspel een paard, maar bleef vechten voor een positief resultaat. Pas in het verre eindspel moest hij capituleren.

Albert Bootsman en Johan de Lange vochten een verbeten strijd uit. In de slotfase van een boeiend eindspel wist de met zwart spelende Bootsman de winnende zet te plaatsen. Verlies van een loper was voor De Lange niet meer te voorkomen, waarna hij zich gewonnen gaf. De meer dan tevreden winnaar vinden we nu terug op de zesde plaats. 

Hans van de Weteringh vinden we na zijn winst op Femke van Kampen terug in de top tien. Van de Weteringh staat achtste en zal de komende weken alles uit de kast halen om zijn plek in de top tien vast te houden.

Jan Hartsuiker speelde met wit zoals gewoonlijk een degelijke partij. Na een boeiende strijd moest jongeling Thijs Postma uiteindelijk zijn meerdere erkennen in de routinier. Hartsuiker staat op de verdienstelijk negende plaats.

Kampioen Jim Pronk completeert de top tien door met zwart Egbert Aalbers met lege handen huiswaarts te sturen. Na een leuk middenspel liet de wit speler de damevleugel dicht schuiven, waarna Pronk een offensief opende op de koningsvleugel. Hij offerde een paard op h2 en de buit was voor binnen. 

Debutant Jonathan Karels is ook na ronde drie nog ongeslagen. Hij wist met secuur spel de sterke Willem de Wilde op remise te houden. Karels staat nu, net buiten de top tien, op een mooie elfde plaats.


Ben Verduyn

Ook jongeling Nestor Shirokov (foto boven links) doet van zich spreken. Nu was het de met wit spelende Leo Lukasse die het onderspit moest delven.

Tim Evendijk kent geen mededogen met bestuursleden. Was het in de eerste ronde de vicevoorzitter, nu werd wedstrijdleider Louis van der Vos het haasje. In een lange en spannende partij waarin Van der Vos tot ver in het eindspel zicht had op een puntendeling, pakte Evendijk uiteindelijk de volle winst. 

Anne Postma kent wel een heel bijzondere start van het seizoen. In zijn partij tegen Alfred Gaasbeek ontstond een ingewikkelde stelling, waarin Gaasbeek het initiatief nam. Postma plaatste een noodoffensief, waarbij hij echter een loper verloor en hem niets meer restte dan zich gewonnen te geven. Na zijn nederlaag vinden we Postma terug op een vier en dertigste plaats! Gaasbeek staat nu vijftiende. Beide spelers horen eigenlijk in de top tien te staan en zullen de komende weken zeker van zich doen spreken om dit te bewerkstelligen.

Ook voor Dick Wenning is de top tien nog heel ver weg. Meer dan een remise tegen routinier Jelle Bottema zat er, ondanks dat Wenning met wit speelde, niet in. Een mooie partij met een terechte uitslag.

Fedde Kingma haalde tegen Eip Janssen zijn bekende c4 opening uit de schaaktas. Janssen was hierop voorbereid en vond snel de goede tegenzetten. Binnen elf zetten waren de dames van het bord. Met een paard en pion drukte Janssen zijn tegenstander, die zijn koning in veiligheid moest brengen, terug. Na een schaakje van Janssen werden de torens afgeruild en bevond Kingma zich in een lastige stelling. Een volgend schaakje leidde achtereenvolgens tot verlies van een pion en een stuk. Kingma zag in dat verder spelen zinloos was en gaf op. ,,Het is lang geleden dat ik de altijd solide spelende Fedde Kingma mag verslaan, meestal is het andersom” keek een tevreden Janssen terug.

Ook in de onderste regionen werd fel gevochten voor een positief resultaat. Diverse schakers wilden van die hatelijk nul af. Door de puntendelingen van Stijn Kappert tegen Ben Verduyn en Floris Ros tegen Pim Eimers, zijn zij hierin voor de helft geslaagd.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Robert Degenhart - Gijsbert Nagel 1-0 en Hans de Groot - Penka Shirokova 1- 0. In remise eindigden Tom Smit - Jasper de Rijk en Anton Spronk - Ben Zee. 

TOP tien stand na ronde 3:

1. Marnix Lukasse 186,80

2. Frank van Wijngaarden 165,60

3. Harold Boom 163,53

4. Dominic van Dijk 153,40

5. Tom Pronk 152,27

6. Albert Bootsman 143,50

7. Anton Spronk 137,20

8. Hans van de Weteringh 131,70

9. Jan Hartsuiker 128,50

10. Jim Pronk 117,40

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 21 september werd ook bij de 50-plussers de derde ronde gespeeld. Nieuwe koploper is Peter Jonker die de koppositie van de niet spelende Eip Jansen overneemt. 

UITSLAGEN: Louis van der Vos - Tom Smit 0-1, Peter Jonker - Kees van der Voort 1-0, Kees van Heerikhuize - Hans Pasveer 1-0, Joop de Feijter - Jan Hartsuiker 0-1, Fons de Kort - Hein den Hollander 1-0, Hans Meijer - Gert Sleeuwenhoek 0-1, Anneke Liefkens - Els Creutzberg 0-1, Anton Ebskamp - Klaas van der Wal 0-1 en Fred Post - Jelle Bottema 0 -1.


Eip Janssen

 In remise eindigde  Arno Braam - Herman van Scherrenburg (links). 

Top vijf na ronde drie:

1. Peter Jonker 99,00

2. Eip Janssen 90,50

3. Jelle Bottema 82,00

4. Kees van der Dussen 81.00

5. Ben Verduyn 73,00

JEUGD Ook de jeugdafdeling is weer gestart. Op de derde avond werd door de subgroep de tweede ronde in de nieuwe competitie gespeeld. 

CONTACT: De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.15 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. In verband met de corona maatregel is aanmelding op onderstaande adressen noodzakelijk.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdag in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of op afspraak dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen, na gemaakte afspraak, op elk gewenst moment worden ingepast. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl. 

Bron De Cirkel via Ben Verduyn.

Steun jij ons journalistieke werk ook? Word dan hier lid van Ede Stad Premium en lees alle sportverhalen helemaal.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie