Afbeelding
Ben Verduyn

Schaakvereniging De Cirkel telt nog zeven schakers met honderd procent

15 september 2021 om 16:20 Overig

EDE De tweede schaakronde bij De Cirkel kende dinsdagavond 14 september weer een enerverend verloop. Nadat de balans was opgemaakt kunnen nog zeven schakers een honderd procent score noteren. Uiteraard staan deze schakers allemaal in de top tien. Tom Pronk is koploper, gevolgd door Henry van den Brink, Harold Boom, Jan Willem Kinkel, Marnix Lukasse, Tim Evendijk en Dick Wenning.

INTERNE COMPETITIE Met veel belangstelling werd uitgekeken naar de partij tussen koploper Nestor Shirokov en Dominic van Dijk. Shirokov had zich zo goed als mogelijk voorbereid op de opening en kreeg mede hierdoor licht voordeel. De met zwart spelende Van Dijk doorzag de dreigingen, waarna een interessant middenspel ontstond. Nadat herhaling van zetten dreigde, bood Dominic van Dijk remise aan welke door de witspeler werd geaccepteerd. Beide schakers stelden zich tevreden met het beroemde halve ei in plaats een lege dop. De plaats in de top tien werd veiliggesteld.

                              Nieuwkomer Niels van de Bovenkamp laat zich gelijk zien. Foto:  Ben Verduyn

De ontmoeting tussen de schaakvrienden Tim Evendijk en Ruben de Vries kende eveneens een spannend verloop. In de opening deed Evendijk een paard in de aanbieding maar De Vries hapte niet toe. De met wit spelende Tim Evendijk had wel de betere stelling en het initiatief. Hij mocht uiteindelijk daarvan de vruchten plukken en de verdiende winst mee naar huis nemen. Tim Evendijk neemt nu de zesde plaats in.

Nieuwkomer Niels van de Bovenkamp (foto rechts), afgelopen jaar verdienstelijk schakend in het onlinetoernooi, gaf zijn visitekaartje af tegen Robert Degenhart. In een lastig middenspel moest de met zwart spelende Degenhart een loper offeren. Van de Bovenkamp veroverde nog twee pionnen, waarna Robert Degenhart zijn tegenstander feliciteerde met de verdiende overwinning. Van de Bovenkamp vinden nu terug in de top tien op een mooie negende plaats.

Harold Boom won na een boeiende partij van Ben Zee. Normaliter is Boom de speler die in tijdnood komt, dit keer was deze ‘eer’ weggelegd voor zijn tegenstander Zee. Door deze zege vinden we Boom nu terug op de derde plaats.

De met wit spelende Kees van der Dussen opende in zijn partij tegen Jonathan Karels met d4. Zwart reageerde met Pf6, vervolgens werd op f4 de witte loper in stelling gebracht, waarna zwart e6 speelde. Hierna ontwikkelde beide schakers hun stelling. Van der Dussen deed een paar minder goede zetten met tempoverlies als gevolg. Hierdoor kreeg de jeugdige Jonathan Karels het initiatief. Hij zette een sterke aanval op en ondanks tijdnood wist Jonathan deze aanval te verzilveren. Volgens Van der Dussen is een felicitatie op zijn plaats voor dit jeugdige talent.

Eén van de verrassendste uitslagen van de tweede ronde was de winst van Stijn Kappert op de sterke Peter Jonker. Een moment van schaakblindheid, andere noemen het een blunder, kostte Jonker een kwaliteit. Een voordeeltje voor Kappert, die dit degelijk uitspeelde naar winst.

Dick Wenning kent een goede start van het nieuwe seizoen. Volgens zijn eigen zeggen is hij beter uitgerust nu hij geen les meer geeft bij de jeugd. De witspeler Anton Spronk speelde een goede partij maar Wenning was in ieder geval deze keer de sterkste. Hij bezet de achtste plaats.

OVERIGE UITSLAGEN: Tom Pronk - Willem de Wilde 1-0, Jan Hartsuiker - Henry van den Brink 0-1, Marnix Lukasse - Alfred Gaasbeek 1-0. Gijsbert Nagel - Jan Willem Kinkel 0-1, Albert Bootsman - Robert Enneman 1-0, Tom Smit - Eip Janssen 1-0, Fedde Kingma - Dibran Dokter 1-0, Jelle Bottema - Hans van de Weteringh 1-0 R, Jasper de Rijk - Hans de Groot 0-1, Sebo Nienhuis - Jim Pronk 0-1 en Thijs Postma - Frans van der Veer 0-1.

In remise eindigden: Leo Lukasse - Ben Verduyn en Femke van Kampen - Pim Eimers.

De top tien na twee ronden:

1. Tom Pronk 151,80

2. Henry van den Brink  146,20

3. Harold Boom  143,60

4. Jan Willem Kinkel 139,80

5. Marnix Lukasse 139,40

6. Tim Evendijk 136,00

7. Nestor Shirokov 131,00

8. Dick Wenning 129,80

9. Niels van de Bovenkamp 126,33

10. Dominic van Dijk 124,90

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 13 september speelden ook de 50-plussers de tweede ronde.

Uitslagen groep A: Tom Smit - Peter Jonker 0-1, Peter van de Wijngaart - Eip Janssen 1-0 en Herman van Scherrenburg - Kees van der Dussen 1-0. In remise eindigden: Arno Braam - Jelle Bottema, Louis van der Vos - Jan Hartsuiker en Willem de Wilde - Hans de Groot.

De stand na ronde 2 groep A is:

1.Peter v.d. Wijngaart 53,00

2. Peter Jonker           45,33

3. Louis van der Vos   34,00

4. Arno Braam             33,50

5. Jan Hartsuiker         32,83

Uitslagen groep B: Kees van Heerikhuize - Alex de Roovere 1-0, Joop de Feijter - Remy Mouthaan 0-1, Fons de Kort - Fred Post 1-0, Loek Platschorre - Klaas van der Wal 0-1 en Hans Meijer - Jan van der Wurff 1-0.

De stand na ronde 2 in groep B is:

1. Klaas van der Wal 54,67

2. Kees van Heerikhuize 41,00

3. Ben Verduyn         39,83 

4. Remy Mouthaan 37,00 

5. Hans Meijer         33,67

CONTACT: De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugd coördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie