Afbeelding
Jeroen van den Beemt

BCE’78 verzilvert winst in slotminuten

19 september 2021 om 12:17 Overig

EDE De Edese basketballers zijn het seizoen goed begonnen. Tegen New Stars (Nieuwegein) werd een zwaarbevochten 74-69 winst gehaald. Maar de nasmaak was zuur.

door Eip Janssen

BCE ’78 zag Jordi Dueck met een zware knieblessure afhaken. ,,Hij zal dit seizoen niet meer in actie komen wordt verwacht”, zei BCE’78 woordvoerder Jeroen van den Beemt na afloop.

NIEUWE COACH De tip-off werd gewonnen door het thuisteam, dat met een snelle uitbraak meteen de eerste score kon laten optekenen. De aanvallende systemen van BCE’78 verliepen in het begin nog wat stroef, maar de gecreëerde kansen, vooral van de schutters, werden goed benut.

Door de ruimte die de New stars moesten weggeven, kon Michel van den Hoven goed vrijkomen onder het bord voor een sterke score. Halverwege de eerste tien minuten begonnen er gaten te vallen in de verdediging van de thuisclub. 

Ook de schutters van de New Stars waren zeer effectief, waarmee het team uit Nieuwegein meer grip kreeg op de wedstrijd. Na een tactische time-out van de nieuwe coach Martijn Veldwiesch kwam de focus terug in het team en liepen de Edenaren uit naar een voorsprong. Na een ‘dunk with authority’ van centerspeler Mark Bierhof werd de tussenstand bepaald op 28-22. 

NOODLOT Het tweede kwart werd op een noodlottige manier geopend door een zware knieblessure bij Jordi Dueck, die de wedstrijd meteen moest staken. ,,De impact was groot, maar BCE besloot door te willen spelen ‘voor Jordi’. Wel waren we wat van slag”, aldus Van den Beemt.

New Stars kreeg een periode de overhand en nam de leiding. Vooral de schutters bleven een probleem voor de verdediging van BCE’78. Met nog een paar minuten op de klok voor de rust brak Mark Bierhof wederom los van zijn verdediger en maakte een sterke drive naar de basket voor een prachtige dunk. Vervolgens zweepte hij zijn teamgenoten op om door te blijven spelen, aangezien het duidelijk werd dat de focus begon te verslappen. Met de goede focus kwam BCE’78 terugkwam tot 1 punt (42-43).


Jeroen van den Beemt

STRIJD Na de rust speelden beide teams hard tegen hard. Het was fysiek, maar sportief. Voor het publiek, dat gespannen zat toe te kijken, was het een prachtig schouwspel op hoge snelheid. Na vier minuten spelen was de tussenstand langzaam opgekropen naar 44-48, met een sterke defense aan beide kanten. Met nog 15 seconden te spelen komt BCE’78 op gelijke hoogte met de New stars dankzij een schitterende driepunter van Thijs Dueck. BCE’78 kon echter niet voorkomen dat Mark van den Braak, die zijn vizier op scherp had staan, een laatste driepunter weet te raken waarmee de New Stars toch met de voorsprong het kwart eindigden: 50-53.

BLOEDSTOLLEND New Stars bleef de thuisclub belagen met hun schutters, maar speelde ook inside steeds sterker. Toch kon het niet voorkomen dat Yannick van der Zalm (BCE’78) meermaals mocht aanleggen vanaf de vrijeworplijn, die hij er stuk voor stuk inschoot. De foutenlast van de gasten liep op. BCE ’78 profiteerde optimaal met sterke drives. Damiel Ermen was de aanjager gebruik makende van zijn sterke drives om fouten te forceren en ook aan te mogen treden op de vrijeworplijn. Wanneer Yannick van der Zalm vervolgens een belangrijke driepunter raakt en wederom zijn vrije worpen maakt, pakt BCE’78 de voorsprong (67-66) terug. 

,,Met vereende krachten, snel spel en sterke transities wist BCE’78 de wedstrijd in hun voordeel te keren. In de slotminuten kon Richard Boter zich onderscheiden, met een paar belangrijke scores om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. De zwaarbevochten overwinning (74-69) werd opgedragen aan Jordi Dueck, die een lang revalidatieproces moet doorlopen. De zege werd wel erg duur betaald”, eindigde Jeroen van den Beemt betrokken.

BCE ‘78 gaat komende zaterdag op bezoek bij Trajanum in Nijmegen. De aanvang is 10.00 uur  

Alle sportverhalen helemaal lezen? Word lid van Ede Stad.nl Premium via edestad.nl/premium.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie