Koen van Wijngaarden, links wel jong, maar ook talentvol verliest van Fedde Kingma
Koen van Wijngaarden, links wel jong, maar ook talentvol verliest van Fedde Kingma Ben Verduyn

Vuurwerk zorgt voor sfeer bij schaakvereniging De Cirkel

27 oktober 2021 om 13:39 Overig

EDE Volle bak dinsdagavond 26 oktober. Een vol programma waar naast de normale interne competitie ook de lopende ronde in de bekerstrijd werd afgerond.

Opmerkelijke feiten waren het eerste verlies van Dick Wenning en Daan van Pel, de winst van Tim Evendijk, die zijn koppositie verstevigde en de terugkeer van Jim Pronk in de top tien. In de strijd om de beker veroverde Martijn Bakker het laatste te verdienen plekje in de kwartfinale na winst op Marnix Lukasse.


Het is Tim Evendijk (links) ernst de Cirkel titel te pakken. - Ben Verduyn

INTERNE COMPETITIE: Lijstaanvoerder Tim Evendijk is in de vorm van zijn leven. In een spannende en lange partij wist hij oud-trainer en veelvuldig clubkampioen Tom Pronk met lege handen huiswaarts te sturen. Evendijks’s droom is om ooit clubkampioen bij De Cirkel te worden. De weg is nog heel lang, maar het begin van deze competitie verloopt voor de jonge talentvolle speler voortvarend.

Dominic van Dijk bracht met zwart het Albin’s tegengambiet op het bord in zijn partij tegen Dick Wenning. Wenning reageerde hier goed op en kreeg voldoende activiteit. Van Dijk wist de pion op e5 terug te winnen, maar ondertussen had Wenning zijn stelling flink ontwikkeld. Nadat een aantal stukken werd geruild en Dick Wenning besloot de pion op d5 te laten staan werd hij geconfronteerd met het gegeven dat Dominic van Dijk de controle over het centrum kreeg. Nadat opnieuw enkele stukken werden geruild ontstond er een eindspel waarin de tot op heden zonder puntverlies zijnde Dick Wenning de beste papieren had. Hij vergaloppeerde zich echter toen hij ruil van loper tegen paard toestond. Van Dijk nam het initiatief en toen Wenning moest kiezen tussen mat of torenverlies, besloot de laatste de partij op te geven. Dick Wenning verloor door dit verlies zijn status van een 100% score maar staat nog wel op een hele mooie vijfde plaats.

Ook Daan van Pel verloor in de achtste ronde zijn 100% score. Verantwoordelijk voor dit verlies was Henry van den Brink, die na een boeiende partij de volle buit mee naar huis mocht nemen. Van den Brink kreeg al snel het initiatief na een minder goede zet in een Siciliaanse partij. Van Pel kon niet rokeren en werd teruggeduwd door de centrumpionnen van Henry van den Brink. Na zestien zetten was er stukwinst voor Van den Brink waarna Daan van Pel opgaf.

Ook jongeling Ruben de Vries is bezig aan een ijzersterk seizoen. In een mooie partij wist hij routinier Harold Boom te verschalken. Door deze winst stijgt De Vries van de zevende naar vijfde plaats en zijn eerste doel is nu een plaatsje in de top drie.

OPMARS Jim Pronk begint op stoom te komen. Na een, volgens de meekijkende Tim Evendijk, saaie e4 opening, ontstond een interessant middenspel in de partij tegen Alfred Gaasbeek. Zowel Pronk als Gaasbeek kregen mogelijkheden. Uiteindelijk creëerde Jim Pronk een vrijpion die dreigde te promoveren waarna Alfred Gaasbeek eieren voor zijn geld koos en zich gewonnen gaf. Jim Pronk keert terug in top tien op een mooie negende plaats en gaat op jacht naar een ereplaats.

Niels van den Bovenkamp opende met d4 in zijn partij tegen Hans de Groot. Lange tijd ging de partij gelijk op, maar na een lange en secuur gespeelde partij, werd een minutieus pionnenspel door Van den Bovenkamp verzilverd. Door deze winst vinden we Van den Bovenkamp terug op de elfde plaats en is de top tien binnen komen een kwestie van tijd.


Robin Enneman, ging ervoor maar verloor uiteindelijk van Peter Jonker (links)         Foto: Ben Verduyn

Peter Jonker en Robin Enneman gingen er eens goed voor zitten. In de opening ging Enneman op de zijn bekende wijze vol in de aanval, maar Jonker verdedigde secuur. Robin Enneman bleef voortvarend en te snel spelen wat hem uiteindelijk een kwaliteit kostte. Peter Jonker rook zijn kansen, verhoogde de druk en nadat hij nog een stuk won, gaf Enneman zich gewonnen.

De met wit spelende Pim Eimers en Tom Smit gingen beiden voor de winst. Zowel Eimers als Smit hebben kleine kansen gehad de partij naar zich toe te trekken, maar uiteindelijk stond in het eindspel een stelling op het bord waarin een puntendeling een meer dan terechte uitslag was.

Koen van Wijngaarden speelde met wit een sterke partij tegen routinier Fedde Kingma. Na een gelijk opgaande en ook leerzame partij moest de jongeling uiteindelijk zijn meerdere in Kingma erkennen.


De nieuwkomers Claudio Luis (links) en Arjo van Dijk laten zien dat schaken leuk is.   Foto: Ben Verduyn

Ook in de onderste regionen worden er leuke en interessante partijen gespeeld. Een goed voorbeeld is hiervan de ontmoeting tussen de nieuwkomers Claudio Luis en Arjo van Dijk. De partij ging lang gelijk op totdat de met zwart spelende Van Dijk in het middenspel een foutje maakte. Claudio Luis was er als de kippen bij om aan beide kanten van het bord een loper klem te zetten. Een tevreden Luis mocht zijn eerste winstpartij bij De Cirkel noteren.

OVERIGE UITSLAGEN: Jan Willem Kinkel - Egbert Aalbers 1-0, Anton Spronk - Johan de Lange 0-1, Eip Janssen - Jonathan Karels 0-1, Robert Degenhart - Jelle Bottema 0-1, Willem de Wilde - Jasper de Rijk 1-0, Gijsbert Nagel - Louis van der Vos 0-1 en Henry van Kruistum - Hans van de Weteringh 1-0. In remise eindigden: Ben Zee - Jan Hartsuiker, Femke van Kampen - Frans van der Veer, Stijn Kappert - Ben Verduyn en Kees van der Dussen - Leo Lukasse.

De top tien is nu:

1. Tim Evendijk 436,50

2. Dominic van Dijk 404,00

3. Marnix Lukasse 360,67

4. Ruben de Vries 359,00

5. Dick Wenning 349,67

6. Tom Pronk 342,83

7. Henry van den Brink 341,00

8. Harold Boom 338,50

9. Jim Pronk 304,67

10. Jan Willem Kinkel 304,17


Martijn Bakker, rechts, won de bekerclash tegen Marnix Lukasse na snelschaken.              foto: Ben Verduyn

BEKER Dinsdagavond werd de achtste partij in de tweede bekerronde gespeeld. Favoriet Martijn Bakker won na een echte triller van Marnix Lukasse. Lukasse had zich goed voorbereid en pakte in de eerste partij de winst. De druk op de schouders van Bakker werd groter want Marnix Lukasse zou aan een remise in de tweede partij genoeg hebben. Na een lange en boeiende partij trok Martijn Bakker met winst de stand weer gelijk. Snelschaken moest de beslissing brengen. De moegestreden Lukasse trok alles uit de kast maar kon niet voorkomen dat Martijn Bakker de eerste partij won. In de tweede partij lukte het hem zijn tegenstander eeuwig schaak te zetten. Genoeg voor de eindzege en plaatsing in de kwartfinale. Bekerhouder Dominic van Dijk, waar momenteel de wisselbeker thuis, trok de lootjes voor de volgende ronde. Hij toverde de ontmoetingen uit de hoge hoed. De kwartfinale zal gespeeld worden op dinsdag 14 december. Wie de meeste kansen hebben voor een plaats in de halve finale is op voorhand moeilijk te voorspellen. Wel zeker is dat het spannende en aantrekkelijke partijen gaan worden.

LOTING: Tim Evendijk - Dominic van Dijk, Henry van den Brink - Hans van de Weteringh, Frank van Wijngaarden - Tom Pronk en Martijn Bakker - Harold Boom.

MAANDAGMIDDAGSCHAAK: Op maandagmiddag 25 oktober was het volle bak bij de vijftig plussers en was het volop te genieten van boeiende schaakpartijen in de achtste ronde.

Uitslagen groep A:

Peter van de Wijngaart - Louis van der Vos 1-0, Arno Braam - Eip Janssen 1-0 en Kees van der Dussen - Willem de Wilde 0-1. In remise eindigden: Tom Smit - Jelle Bottema en Herman van Scherrenburg - Jan Hartsuiker.

Stand groep A:

1. Peter van der Wijngaart 128,33

2. Willem de Wilde 110,50

3. Arno Braam 98,50

4. Hans de Groot 78,00

5. Louis van der Vos 73,17

Uitslagen groep B:

Alex de Roovere - Kees van Heerikhuize 1-0, Klaas van der Wal - Joop de Feijter 1-0, Hans Meijer - Loek Platschorre 0-1 en Jan van der Wurff - Remy Mouthaan 1-0. In remise eindigde: Fred Post - Fons de Kort.

Stand groep B:

1. Ben Verduyn 111,50

2. Klaas van der Wal 105,33

3. Alex de Roovere 102,50

4. Kees van Heerikhuize 90,00

5. Joop de Feijter 87,17

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede.

Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie.

Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal.

De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal.

De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven.

Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie