Kimberley Bos, hier op archieffoto op de atletiekbaan van Climax.
Kimberley Bos, hier op archieffoto op de atletiekbaan van Climax. Theo Beumer

Kimberley Bos opnieuw op podium in world cup skeleton

26 november 2021 om 16:55 Overig

EDE Kimberley Bos heeft opnieuw een podiumplek gepakt in de world cup skeleton. Op de baan in Innsbruck werd ze vrijdagmiddag op 0.20 seconden tweede achter de Russische Elena Nikitina. De derde plaats was voor de Italiaanse Valentina Margaglio (0.45 seconden achter Nikitina). 

Het was voor Bos al haar vijfde medaille op de Oostenrijkse baan. Drie keer eerder, waaronder vorige week, pakte ze al er zilver en één keer brons.

Bos kende in haar eerste run een matige start, maar maakte in het vervolg veel goed. Met een zeer hoge snelheid in het onderste gedeelte van de baan snelde ze uiteindelijk nog naar de tweede tijd (54.03, 0.23 seconden achter Nikitina). In de tweede run ging de start beter en was de snelheid opnieuw hoog waardoor Bos sneller was dan in de eerste afdaling (54.00), maar de Edese kon de achterstand op de Russische niet helemaal wegwerken.

GROTE STAP Met haar prestaties van deze en vorige week zet de Edese een grote stap naar opnieuw deelname aan de Olympische Spelen. Bos heeft nu voldaan aan de olympische eis voor een klassering: twee keer in de top 8.  Om in februari in Peking te mogen starten moet ze in het eindklassement van de world cup bij de eerste 25 eindigen. Dat is normaal gesproken een formaliteit. ,,Alleen als ze nu geen races meer zou doen, kan ze misschien nog buiten de top 25 vallen. Maar dat is onrealistisch natuurlijk”, liet technisch directeur Vincent Kortbeek van de Bob- en Sleebond Nederland weten. Bos maakte in 2018 haar debuut op de Olympische Spelen, in Pyeongchang werd ze toen zeer knap achtste.

Bos liet zich in soortgelijke bewoordingen uit. “Een plaats bij de eerste 25 is heel reëel na deze twee tweede plekken, maar helemaal zeker is het nog niet, zo hebben we uitgerekend. Maar het mag nu ook geen probleem zijn.”

WEERSOMSTANDIGHEDEN De omstandigheden in Innsbruck waren anders dan vorige week. ,,Het sneeuwde nu en dan is het afwachten wat er gaat gebeuren”, legde Bos uit. “Het kan namelijk dat niet iedereen sneeuw heeft. Dat was echter niet zo, dus het was een goed en eerlijk gevecht. Het ging gewoon weer hartstikke lekker. Ik ben heel constant, waar je bij anderen ziet dat er veel plekken wisselen ten opzichte van een week geleden. Dat is dus een goed teken.”

In het wereldbekerklassement heeft Bos een achterstand van 30 punten op de Russin Elena Nikitina. De volgende wereldbeker is volgende week vrijdag in het Duitse Altenberg. ,,Dat is weer een andere baan. Ik verwacht, gezien het verleden, niet dat ik deze lijn daar door kan trekken. Toch hoop ik ook daar een mooie uitslag neer te zetten en mezelf te verbeteren ten opzichte van mijn elfde plek op het WK in Altenberg vorig seizoen.”

Vorig jaar eindigde Bos met vijf podiumplaatsen als derde in het eindklassement van de wereldbeker. Tijdens haar olympische debuut bij de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea belandde ze op de achtste plaats.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie