Penka Pavlova, rechts laat er geen gras overgroeien en verslaat Robin Enneman gedecideerd.
Penka Pavlova, rechts laat er geen gras overgroeien en verslaat Robin Enneman gedecideerd. Eip Janssen

Spanning in de top bij schaakvereniging De Cirkel om te snijden

4 mei 2022 om 10:06 Overig

EDE Voorafgaande aan de achtentwintigste speelronde van de interne competitie op 3 mei werden de aanwezige schakers verrast door een speech van voorzitter Ben Verduyn. Niet gespeend van enige humor werden interne zaken aan de orde gesteld. Maar ook werd stilgestaan bij de mooie overwinning die Nestor Shirokov afgelopen zaterdag tijdens het Tinnen Soldaat jeugdtoernooi behaalde. Met een klaterend applaus werd deze prestatie door de schakers bekroond. De pas 16-jarige Shirokov prolongeerde zijn in 2020 behaalde titel. De huldiging inspireerde de in bloedvorm zijnde jongeling om later op de avond de niet te onderschatten Henry van den Brink aan zijn zegekar te binden.


Dominic van Dijk (links) leverde wat van zijn voorsprong in, maar blijft koploper                                      Eip Janssen

INTERNE COMPETITIE Er werd om elke centimeter in dit geval winst gestreden door De Cirkelschakers. Slechts vier van de eenentwintig partijen eindigden in een puntendeling. Koploper blijft Dominic van Dijk, gevolgd door Tom Pronk en Marnix Lukasse. Zij hebben nog drie speelronden te gaan om te zien of Van Dijk in te halen is. In de volgende ronde zullen de partijen Tom Pronk – Harold Boom, Marnix Lukasse – Niels van den Bovenkamp en Henry van den Brink – Dominic van Dijk, zoals de oosterburen dat verwoorden: ‘vorentscheidung’ kunnen vallen.

De toppartij tussen lijstaanvoerder Dominic van Dijk en de nu op de zevende plaats staande Niels van den Bovenkamp, eindigde in remise. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. ,,Een juweeltje van een partij om te zien”, oordeelden enkele omstanders. Door deze puntendeling ziet Van Dijk zijn voorsprong op de op de derde plaats staande Marnix Lukasse met 30 punten slinken. Tom Pronk, tweede op de ranglijst, kwam deze ronde niet in actie.


Jim Pronk, verloor enwas wel eerlijk: Marnix speelde goed.                                                           Eip Janssen

Jim Pronk, regerend kampioen, had niet zijn avond en verloor verdiend van Marnix Lukasse. ,,Misschien was dat wel zo, maar Marnix speelde het spel gewoon goed. Zo eerlijk moet je ook zijn”, voegde Jim Ponk eraan toe. Bijzonder knap was de overwinning van Ruben de Vries op Herman van den Akker. Door deze winst is De Vries terug in de top tien op een mooie negende plaats en op weg naar meer.

Slechts een paar Cirkelaars hebben de ontknoping gezien van de partij tussen Harold Boom en Alfred Gaasbeek. Met nog één minuut op de klok wist Boom de zeer zwaarbevochten zege binnen te halen. Ook Pim Eimers en Hans de Groot maakten er een latertje van. Na een gelijk opgaande partij wist de met wit spelende Eimers de zwarte koning zo op te jagen dat De Groot niets anders kon doen dan opgeven.

Anton Spronk liep al snel achter de feiten tegen Henri van Kruistum. Het verlies werd met een lach en een traan begroet. Maar de sympathieke Spronk ging er niet gebukt onder, en liet weten dat zijn tegenstander goed had gespeeld. Henry van Kruistum staat inmiddels in de top vijftien en is hard op weg om een plaats in de top tien te veroveren. Mark Bakker was optimaal geladen, om na zijn teleurstellend optreden bij het Tinnen Soldaat jeugdschaaktoernooi, een goede prestatie neer te zetten. Na een boeiende partij wist hij met zwart de sterke Willem de Wilde te verslaan. Missie voor Mark Bakker meer dan geslaagd.

Fadi el Kasah was de eerste op 3 mei de winst kon laten noteren. Michael Aldridge werd in minder dan drie kwartier verslagen. Niet veel later moest ook Dick Wenning tegen Hans van de Weteringh zijn koning omleggen. ,,Ik heb wel een leuke partij gespeeld, maar het vorkje waardoor ik een stuk verloor, zag ik niet aankomen”, keek Wenning terug.

,,Mooi gespeeld”, waren de woorden van Veenendaler Jelle Bottema tegen zijn jeugdige plaatsgenoot Luuk de Man. De routinier leek aardig uit de opening te zijn gekomen, maar in het middenspel liet de talentvolle Luuk de Man er geen gras over groeien. Bottema wachtte het allemaal niet af en gaf zich gewonnen. Het kunststukje, partijwinst, wilde Robin Enneman ook weleens uithalen. Maar de enige dame in het mannengezelschap stond dat niet toe. Penka Pavlova, terug na lang afwezig te zijn geweest, liet Enneman zweten en verliezen.

Jonathan Karels was de enige jeugdspeler die om 22.00 uur nog aan het schaken was. Nadat hij had genoten van de uitgedeelde bitterbal, kwam Jonathan remise overeen met Egbert Aalbers. Met deze zege is Jonathan Karels in de bovenste helft van de ranglijst (25) terug te vinden.

Leo Lukasse en Tom Smit, teamgenoten in Cirkel 2, maakten er een mooie en spannende partij van. ,,Knap gespeeld van Leo”, was hoorbaar in de speelzaal op het moment dat Smit opgaf. Leo Lukasse genoot zichtbaar, zeker nadat hij hoorde dat ook zoon Marnix de winst had gepakt. In huize Lukasse kunnen weer opgewekt twee winstpartijen worden geanalyseerd.

Het bestuurlijke onderonsje tussen Robert Degenhart en Eip Janssen werd door eerstgenoemde verdiend gewonnen. Degenhart won in het middenspel een paard en hoewel de partij voor hem in de slotfase langs diepe afgronden verliep, gaf Robert Degenhart de partijwinst niet meer uit handen. De nieuw ingestroomde, ook op maandagmiddag schakende Arno Braam, versloeg de sterke Albert Bootsman. Zonder iets af te doen aan deze zege, zou een ingevuld tot formulier waarschijnlijk een drietje of in schaaktermen remise hebben opgeleverd.


Nestor Shirokov, rechts, is succesvol en wint naast jeugdtoernooi ook van Van den Brink.                          Eip Janssen

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Jan Hartsuiker - Stijn Kappert 1-0, Johan de Lange - Peter Jonker 1-0 en Hilmar van den Brink - Fedde Kingma 0-1. In remise eindigden: Kees van der Dussen - Frans van der Veer en Koen van Wijngaarden - Louis van der Vos.

Top tien:

1. Dominic van Dijk 1436,33

2. Tom Pronk 1296,33

3. Marnix Lukasse 1295,50

4. Tim Evendijk 1191,00

5. Henry van den Brink 1170,67

6. Harold Boom 1117,83

7. Niels van den Bovenkamp 1098,00

8. Nestor Shirokov 1022,50

9. Ruben de Vries 975,00

10. Jan-Willem Kinkel 962,50

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 2 mei speelden de vijftigplussers de zestiende ronde in de zomercompetitie. De top drie won hun partij, waardoor de spanning met nog vier ronden te spelen, met de week groter wordt.

UITSLAGEN: Peter van der Wijngaart - Hans de Groot 1-0, Arno Braam - Tom Smit 0-1, Jelle Bottema - Willem de Wilde 0-1, Peter Jonker - Egbert Aalbers 0-1. Kees van Heerikhuize - Fred Post 1-0, Alex de Roovere - Joop de Feijter 1-0, Ben Verduyn - Jeffry Huiberts 1-0, Fons de Kort - Hans Gillet 0-1 en Hans Meijer - Jan van der Wurff 0-1. In remise eindigden: Jan Hartsuiker - Kees van de Voort, Louis van der Vos - Kees van der Dussen, Eip Janssen - Herman van Scherrenburg en Loek Platschorre - Remy Mouthaan.

Top vijf:

1. Peter van de Wijngaart 422,17

2. Willem de Wilde 408,83

3. Egbert Aalbers 375,50

4. Kees van de Voort 252,67

5. Jan Hartsuiker 246,17

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal. De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie