De toppers Van Dijk en Pronk, achter de tafel zochten elkaar op en keken wat de concurrentie zou doen.
De toppers Van Dijk en Pronk, achter de tafel zochten elkaar op en keken wat de concurrentie zou doen. Ben Verduyn

Tom Pronk zet eindsprint in om koploper Dominic van Dijk te bedreigen bij De Cirkel

11 mei 2022 om 13:17 Overig

EDE De negenentwintigste speelronde van de interne competitie op 10 mei begon iets later dan gewoonlijk omdat zo’n twintig jeugdschakers stappenexamen deden.

Volgens examinator Eip Janssen waren de resultaten boven verwachting. Zeventien jeugdige schakers kregen een voldoende met zelfs enkele tienen.

Met nog maar twee speelronden te gaan is Tom Pronk nog de enige Cirkelaar die Dominic van Dijk van zijn kampioenstitel kan afhouden. Wie naast Pronk en Van Dijk de top drie gaat completeren is nog een grote vraag. Marnix Lukasse staat nog derde maar voelt de hete adem van Tim Evendijk, Henry van den Brink en Niels van den Bovenkamp in zijn nek. De strijd om de Runner-up Cup zal bijna zeker een prooi worden voor Pim Eimers. Bij de Rating Trofee is Nestor Shirokov de grote favoriet of gaat Tim Evendijk nog voor een verrassing zorgen? Op dinsdag 24 mei zal duidelijk zijn wie er dit seizoen met een beker naar huis gaat.

INTERNE COMPETITIE Koploper Dominic van Dijk speelde een berekende en degelijke partij tegen Henry van den Brink. De koploper wist dat een puntendeling de titel in zicht houdt. Henry van den Brink was volgens eigen zeggen niet in de vorm om voor de volle winst te gaan. De remise was dan ook voorspelbaar.

Tom Pronk heeft zich nog niet neergelegd bij de suprematie van de koploper. In een mooie partij wist hij Harold Boom aan zijn zegekar te binden. Door deze winst blijft Tom Pronk de titelstrijd bij De Cirkel levendig houden. Hij mag volgende week zijn schaakkrachten meten met Tim Evendijk. Dat kan gezien de routine tegen de jeugd in opmars een mooie partij worden.

Marnix Lukasse is na zijn nederlaag tegen Niels van den Bovenkamp afgehaakt in de strijd om het kampioenschap. Lukasse staat nu derde en hij zal er de laatste twee weken alles aan moeten doen deze ereplaats veilig te stellen. Om dit te realiseren zal hij volgende week de geplande wedstrijd tegen Dominic van Dijk winnend moeten afsluiten. Van den Bovenkamp is aan ijzersterk seizoen bezig. Een plaats in de top drie is zeker geen utopie.

Tim Evendijk deed in de strijd om een ereplaats heel goede zaken, door supertalent Nestor Shirokov te verslaan. Shirokov had eerder op de avond het zware stappenexamen stap 6 gedaan, maar dit doet niets af aan de knappe winst van Evendijk. De altijd goed gehumeurde vrienden Jim Pronk en Ruben de Vries mochten voor de zoveelste keer de degens met elkaar kruisen. Na een mooie partij was het uiteindelijk Jim Pronk die de punten mee naar huis mocht nemen. Door deze verdiende winst vinden we Pronk nu terug in de top tien op de negende plaats.

Jonathan Karels en Ben Verduyn speelden een leuke en open partij. Laatstgenoemde was vooraf tevreden met een remise tegen de jongeling. Karels wilde meer en weigerde categorisch de remise verzoeken. In het verre eindspel had Verduyn een pluspion en stond Jonathan Karels onder tijdsdruk. De alsnog overeengekomen puntendeling typeert de sfeer bij De Cirkel.

In het bestuurlijke onderonsje tussen Robert Degenhart en Louis van der Vos werd al snel de vrede getekend. Degenhart wilde de administratie van de stappenexamens nog verwerken en de wedstrijdleider had ook zijn gebruikelijke bezigheden.

Frans van der Veer en Michael Aldridge speelden een boeiende partij. In het middenspel won Van der Veer een kwaliteit. Dit voordeel speelde hij gedegen uit naar een verdiende overwinning.


Kees van der Dussen (links) weerstond de jeugdige Fadi met een remise uitslag                                    Ben Verduyn

De partij tussen Fadi el Kasah en Kees van der Dussen verliep voorspelbaar. Beide schakers maakten geen grote fouten en de stukken werden waar mogelijk afgeruild. De puntendeling was dan ook de terechte uitslag.

OVERIGE UITSLAGEN INTERNE COMPETITIE: Johan de Lange - Jelle Bottema 1-0, Fedde Kingma - Stijn Kappert 0-1, Leo Lukasse - Pim Eimers 1-0, Sebo Nienhuis - Tom Smit 1-0, Robin Enneman - Gijsbert Nagel 1-0, Henri van Kruistum - Daan van Pel 1-0, Hilmar van den Brink - Eip Janssen 1-0, Alfred Gaasbeek - Willem de Wilde 0 - 1 en Sander Rosman - Arno Braam 0-1. In remise eindigden: Egbert Aalbers - Jan Hartsuiker, Jasper de Rijk - Hans van de Weteringh, Anton Spronk - Dick Wenning en Ben Zee - Hans de Groot.

Top tien:

1. Dominic van Dijk 1468,83

2. Tom Pronk 1364,33

3. Marnix Lukasse 1290,50

4. Tim Evendijk 1271,00

5. Henry van den Brink 1201,83

6. Niels van den Bovenkamp 1179,17

7. Harold Boom 1123,50

8. Nestor Shirokov 1022,50

9. Jim Pronk 1013,00

10. Ruben de Vries 986,00

MAANDAGMIDDAGSCHAKEN Op maandagmiddag 9 mei speelden de vijftigplussers de zeventiende ronde in de zomercompetitie. De nummers 1 en 2 gingen hard onderuit in hun partij. Met nog drie ronden te spelen zijn de onderlinge verschillen in de top drie minimaal. Wie uiteindelijk op 30 mei de kampioensbeker in ontvangt mag nemen is bijna niet voorspellen.

UITSLAGEN: Willem de Wilde - Jan Hartsuiker 0-1, Kees van de Voort - Eip Janssen 0-1, Kees van der Dussen - Fons de Kort 1-0, Egbert Aalbers - Peter van der Wijngaart 1-0, Ben Verduyn - Fred Post 1-0, Klaas van der Wal - Joop de Feijter 1-0, Remy Mouthaan - Hans Meijer 1-0, Loek Platschorre - Kees van Heerikhuize 0-1 en Hans Gillet - Tom Smit 0-1. In remise eindigde: Arno Braam – Jelle Bottema.

Top vijf:

1. Peter van der Wijngaart 417,17

2. Egbert Aalbers 409,50

3. Willem de Wilde 408,33

4. Jan Hartsuiker 286,33

5. Eip Janssen 270,00

JEUGD Op 10 mei deden 17 jeugdschakers met succes stappenexamen. Voor stap 1 slaagden: Michael Al Chammani, Micha en Sem van der Braak, Jona Brijder, Ernst Don, Casper van Engelen, Ferfet Malina, Hayleigh Liew, Bob Lok, Nathan Looijen, Bent Mout, Amelie Nuhoff, Jonathan van Vulpen en Lois Wierper. Kelvin Ma slaagde voor stap 2 en Yarik Shirokov voor stap 3. Bram Feenstra wist het zware examen stap 5 te halen. Nestor Shirokov deed examen voor stap 6, dit examen wordt door de KNSB nagekeken. De uitslag daarvan is nog niet bekend. Op dinsdagavond 31 mei zullen de meer dan verdiende diploma’s worden uitgereikt.

CONTACT De Cirkel schaakt elke dinsdagavond vanaf 20.00 uur in De Open Hof, Hoflaan 2 in Ede. Nieuwe leden kunnen op elk gewenst moment worden ingepast binnen de interne competitie. Inlichtingen bij wedstrijdleider Louis van der Vos telefoon 0318-630906, e-mail wedstrijdleiderdecirkel@gmail.com of dinsdagavond in de speelzaal. De jeugdafdeling start om 18.45 uur, inlichtingen kunnen worden verkregen bij jeugdcoördinator Robert Degenhart, tel. 06-27883767, e-mail: robert.degenhart@upcmail.nl of dinsdagavond in de speelzaal. De maandagmiddaggroep voor de 50-plussers begint om 13.30 uur. Nieuwe deelnemers kunnen op elk gewenst moment instromen. U bent van harte welkom om een keer de sfeer te komen proeven. Meer info bij Ben Verduyn, tel. 0318-617912, e-mail: b.verduyn@upcmail.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie