Raamsticker van de 'Duim'
Raamsticker van de 'Duim' n.v.t.

De week van de Toegankelijkheid in Lunteren

Overig Deel je nieuws

Op 4 oktober 2022 reikt Wethouder Peter de Pater om 14.30 een Duim voor toegankelijkheid uit aan 3 Lunterse restaurants: Restaurant Belmont, Restaurant De Lunterse Boer en Restaurant Het Uilenbos.

Dit jaar wordt in Lunteren voor het eerst ook een activiteit georganiseerd voor de week van de toegankelijkheid. Het thema is: Gewoon welkom. Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. Toegankelijkheid is meer dan het weghalen van fysieke en digitale drempels.

Lunteren staat voor gastvrij. ’s Zomers wordt de bevolking verviervoudigd. Iedereen geniet van de gezelligheid en een welverdiende vakantie. Fijn als dat ook geldt voor mensen met een beperking. Uit eten gaan kan uitlopen op een teleurstelling als de scootmobiel in de regen moet blijven staan. Ook de rolstoel die niet naar binnen kan of het ontbreken van een toegankelijk toilet, maken het 10 procent van de gasten onmogelijk om lekker te gaan eten.

De Koplopers Inclusie zijn een groep mensen met en zonder beperking die zich inzetten voor toegankelijkheid en Inclusie. Toen Wegwies in Lunteren ons vroeg om iets te organiseren hebben we dat graag gedaan. Wij schouwen al een aantal jaren toegankelijke winkels en restaurants in Ede. Het leek ons dan ook leuk om op zoek te gaan naar 3 toegankelijke restaurants in Lunteren om onze Duimsticker uit te kunnen reiken.

De Duim geeft aan dat iedereen welkom is en we bepalen dit aan de hand van 15 criteria. Ook in onze wereld bestaat geen PERFECT, dus gaan we voor een 8. Goed is tenslotte goed genoeg. We geven verbeterpunten aan die met weinig extra kosten uitgevoerd kunnen worden en controleren na verloop van tijd of het restaurant nog steeds ‘Duim’ waardig is.

Restaurant Belmont, Restaurant De Lunterse Boer en Restaurant Het Uilenbos hebben aan deze criteria voldaan en krijgen op 4 oktober een Duim uitgereikt uit handen van wethouder Peter de Pater. Hij heeft Lunteren als buitendorp in zijn portefeuille. De uitreiking vindt plaats bij restaurant De Lunterse Boer omdat één van onze leden rolstoel gebonden is en dan de andere uitreikingen niet mee zou kunnen maken. De Valleihopper heeft daar een halve dag voor nodig en de wethouder heeft nog heel veel andere taken.

De Lunterse Boer treedt op als gastheer en de vertegenwoordigers van Belmont en Het Uilenbos zullen daar dan ook aanwezig zijn. Lunteren mag trots zijn op zo’n goede start van ‘Gewoon Welkom!’. We hopen dat meer restaurants zich melden voor een schouw van hun locatie, die dan hopelijk leidt tot de uitreiking van een 4e, 5e of 6e Duim. Vraag een schouw aan op: koplopersede@gmail.com

advertentie
advertentie