Herman van de Kaa (rechts)
Herman van de Kaa (rechts) Eigen foto

Expositie aquarellen verzetsheld en kunstenaar Herman van de Kaa in Museum Lunteren

Overig Deel je nieuws

Tientallen aquarellen van de bekende Lunterse oud-verzetsstrijder Herman van de Kaa worden op 22 oktober 2022 geveild bij bioscoop Pathé in Ede. Voorafgaand aan de veiling worden, van 4 oktober tot 17 oktober 2022, de werken geëxposeerd in Museum Lunteren. 

Herman van de Kaa (1926-2020) was -naast ondernemer- een begenadigd amateurschilder. Hij maakte veel aquarellen van landschappen en stillevens.  De organisatoren van de veiling betitelen zijn werk als ‘Kunst met een grote KAA’. Volgens hen typeren vijf woorden zowel het leven als het werk van deze kunstschilder en verzetsheld: meesterlijk, transparant, subtiel, wijs en vriendelijk. 

De familie heeft een deel van de collectie beschikbaar gesteld voor een veiling. De Rotaryclub Ede Kernhem, waarvan Herman van de Kaa de oprichter was, organiseert deze veiling op 22 oktober 2022. De bekende kunsthandelaar Frank Buunk van Simonis & Buunk Kunsthandel fungeert die avond als veilingmeester. Voorafgaand wordt een film over operatie Pegasus (1944) vertoond. Daarin komt ook de rol van Herman van de Kaa, die als gids onderduikers van Barneveld naar Bennekom loodste, naar voren. 

22 oktober 2022 is een belangrijke dag. Op die dag is het 78 jaar geleden dat de grootste ontsnapping van Britse militairen tijdens de tweede wereldoorlog werd uitgevoerd. Ook is het de dag waarop de eerste ‘Herman van de Kaa-lezing’ wordt gehouden. 

Voorzitter Hans Koopman heeft de première van de film op 14 september in het Airbornemuseum in Oosterbeek bijgewoond en is lyrisch. “Indrukwekkend om te zien wat er zich tijdens Operatie Pegasus in ons dorp en directe omgeving heeft afgespeeld. Om ook ooggetuigen aan het woord te horen maakt het extra bijzonder”, besluit Koopman.

Naast de film houdt de bekende journalist, programmamaker en auteur van oorlogsboeken, Ad van Liempt, de eerste ‘Herman van de Kaa-Lezing’.

De veiling van de aquarellen heeft een bijzonder doel. De opbrengst komt ten goede aan het opzetten en in stand houden van een jaarlijks terugkerende ‘Herman van de Kaa-lezing’ en kinderlezingen. Het doel is dat de verhalen over de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog verteld kunnen blijven worden. 

Kaarten kunnen besteld worden via: www.thepagasuschannel.nl

Foto fragment uit docufilm Pegasus
advertentie
advertentie