Afbeelding
camera

10x hoe senioren langer zelfstandig kunnen wonen

15 september 2019 om 13:22 Partnercontent

partner content

Senioren blijven steeds langer thuis wonen. Hier zijn verschillende redenen voor aan te wijzen, zoals een hogere gemiddelde leeftijd en het beperkte aantal geschikte woningen voor senioren. Er zijn diverse aanpassingen in huis mogelijk die deze grote groep helpt om langer zelfstandig te wonen. Een deel daarvan zijn fysieke aanpassingen, zoals het verwijderen van drempels of het aanbrengen van beugels in de badkamer. Daarnaast kun je met technologie ook het woongenot aangenamer en veiliger maken, zelfs wanneer de bewoner geen affiniteit heeft met moderne technologie. Hier zijn tien voorbeelden van high tech oplossingen die senioren in staat stellen langer zelfstandig te blijven wonen.

1. Domotica huisautomatisering
De eerste stap die je kunt nemen is een centraal domoticasysteem installeren. Er zijn diverse oplossingen beschikbaar, wanneer je vanuit zorginstanties een systeem kiest ben je vaak beperkt in de opties. Wanneer het niet direct nodig is om conform de richtlijnen van een zorgaanbieder te werken, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld een Google Nest Hub of een Somfy TaHoma als centrale middelpunt van het huisautomatiseringssysteem. Je kunt daar weer producten aan koppelen van vele aanbieders zoals Philips, Honeywell en Sonos.

2. Tablet computer
Bediening via een PC kan een uitdaging zijn voor senioren, zeker voor smart home toepassingen zal een Windows systeem nodeloos ingewikkeld zijn. Een smartphone is wellicht te klein, met een tablet kan bijna iedereen overweg. Zelfs mensen die nooit eerder met computers hebben gewerkt. Een aantal slimme apparaten zijn overigens ook met een normale afstandsbediening te besturen zoals de verlichting of elektrische raambekleding.

3. IP deurbel camera
Het is niet prettig wanneer er iemand aan de deur staat en je weet niet wie het is. Met een oogje in de deur kun je eerst even kijken, het is wel nodig om naar de deur te lopen. Een IP deurbel camera registreert wie er voor de deur staat, en deze beelden zijn overal te bekijken. In de woonkamer op een tablet bijvoorbeeld, in de tuin en zelfs de kinderen kunnen vanuit hun eigen woning een oogje in het zeil houden. Het is daarnaast mogelijk om de persoon aan de deur direct te woord te staan, zo is de deur openen wellicht niet eens meer nodig.

4. Sloten met keycard
Rondlopen met een bos sleutels is onhandig en ook onveilig. Een toetsenbord met een numerieke code is een optie maar die code moet je wel kunnen onthouden. Keycards zijn veilig, betrouwbaar en eenvoudig mee te nemen. Met een aantal slimme sloten kun je ook de deur automatisch laten sluiten wanneer de bewoner van huis gaat, zo weet je zeker dat de woning veilig achterblijft.

5. Verlichting met sensoren
Smart lights zijn populair, je kunt er het licht mee dimmen of alle kleuren van de regenboog mee laten schijnen in huis. Door ze uit te breiden met sensoren hoef je nooit meer een knop te bedienen, het licht volgt de bewoners door de gehele woning. Wanneer een ruimte verlaten wordt zal de verlichting weer vanzelf uitschakelen wat stroom bespaart. Dit kan op verschillende manieren ingesteld worden om er zeker van te zijn dat er niet iemand plotseling in het donker staat. Ook wanneer de zon ondergaat kan de verlichting vanzelf inschakelen.

6. Elektrische raambekleding
Een rolgordijn is niet alleen praktisch maar ook hygiënisch en stijlvol. Alleen die koordjes kunnen onhandig zijn. Met een elektrische gordijnrails is dit probleem eenvoudig op te lossen, zo kun je zonder koordjes de gordijnen bedienen. Vanaf de bank, aan tafel, in de slaapkamer of geheel automatisch wanneer je gebruik maakt van een timer of een lichtsensor. Met een ingebouwde accu is er niet eens een stroomaansluiting nodig om de elektrische raambekleding in werking te stellen.

7. Slimme thermostaat
Zit er voortaan altijd warmpjes bij met een slimme thermostaat die het gedrag van de bewoners leert kennen. Naast verhogen van het comfort in huis is het ook mogelijk om energie te besparen. Via een app kan precies worden bekeken hoeveel energie er verbruikt wordt. Wanneer er niemand thuis is gaat de verwarming vanzelf omlaag, het is zelfs mogelijk om de woning te verwarmen voordat de bewoners weer thuiskomen.

8. Bewakingscamera
Naast de camera bij de deurbel zal een bewakingscamera ook extra veiligheid brengen in en rond de woning. De bewoners kunnen hun eigen tuin in de gaten houden, het is ook mogelijk dat kinderen of familieleden via een camera in de woning een oogje in het zeil houden. Met een klepje dat geopend en gesloten kan worden gun je de senioren privacy wanneer ze daar behoefte aan hebben.

9. Luidsprekers met microfoon
Luidsprekers met spraakassistentie worden steeds slimmer, ze verstaan tegenwoordig ook Nederlands. Zo kan vrijwel de gehele woning bediend worden. Denk aan "lampen aan" of "zet de televisie uit". Ook voor informatie opzoeken zijn smart speakers ideaal, of voer gewoon een handsfree telefoongesprek met vrienden en familie tijdens de afwas.

10. Robotstofzuiger
Als laatste een handig hulpje in huis. Een robotstofzuiger houdt de woning netjes en vrij van stof. Ze werken autonoom en zullen de bewoners niet storen. Het is misschien nog wel gezellig ook, plak er een paar oortjes op en je hebt een huisdier die de woning schoon houdt in plaats van rommel maakt!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie