Afbeelding
Foto door freestocks.org van Pexels

Regels apotheekbereiding verruimd

10 december 2019 om 11:05 Partnercontent

Naast een heel pakket lastenverzwarende maatregelen presenteerde het kabinet op Prinsjesdag ook een maatregel in de zorgverlening die weliswaar niet veel aandacht kreeg, maar uiteindelijk een behoorlijk positieve impact op de medicijnverstrekking kan hebben. We doelen in dit geval op de uitbreiding van de regeling apotheekbereiding.

Veranderende apothekersbranche
In het verleden produceerde elke apotheker zelf alle medicijnen voor haar klanten. Daar kwam verandering in toen de farmaceutische industrie een steeds belangrijkere rol in het proces begon te spelen. De massaproductie van medicijnen had tot gevolg dat deze gemakkelijker verkrijgbaar werden en dat de apotheker zelf minder werkzaamheden hoefde te verrichten. De introductie van patenten op medicijnen zorgde er daarnaast echter ook voor dat apothekers bepaalde medicijnen niet eens zelf móchten maken.

Beperking van patenten
Op zich vallen patenten op medicijnen te verdedigen. Farmaceutische bedrijven investeren veel geld in onderzoek en ontwikkeling en willen er zeker van zijn dat ze dat geld uiteindelijk weer terug kunnen verdienen. Patenten op medicijnen zijn 20 tot 25 jaar geldig. In die periode mag officieel gezien niemand anders dan de ontwikkelaar het gepatenteerde medicijn op de markt brengen. Er zijn echter farmaceuten die deze riante positie misbruiken, door gedurende de afgebakende productiejaren exorbitant hoge vergoedingen voor een gepatenteerd medicijn te vragen.

Goedkoopste aanbieder wint
De Nederlandse overheid wil paal en perk aan dat soort praktijken stellen, zodat de kosten voor gezondheidszorg zoveel mogelijk binnen de perken blijven en Nederlanders ook via de goedkoopste zorgverzekering van goede zorg kunnen profiteren. Dit probeert men te bereiken door op meerdere fronten druk op farmaceutische bedrijven uit te oefenen. In de eerst plaats gebeurt dat aan de hand van een jaarlijks geüpdatete lijst van geneesmiddelen die volgens de Zorgverzekeringswet voor vergoeding in aanmerking komen. Blijkt dat er een soortgelijke goedkopere variant van het gepatenteerde medicijn op de markt beschikbaar is, dan zal de duurdere versie niet langer op de reguliere vergoedingslijst worden geplaatst.

Dure medicijnen geschrapt
Om prijsopdrijving tegen te gaan kan de overheid ook besluiten om medicijnen die in haar ogen onrealistisch duur zijn compleet van de vergoedingenlijst te schrappen. Zo'n maatregel kan drastische gevolgen voor de gebruikers van dat soort medicijnen hebben. Die worden vanaf dat moment afhankelijk van de goede wil van hun zorgverzekeraar om het medicijn toch vergoed te kunnen krijgen. Iets waar veel verzekeraars met het oog op de hoge kosten meestal niet in mee willen gaan.

Namaak in bepaalde gevallen gelegaliseerd
Om een situatie zoals hierboven geschetst wordt te voorkomen, breidt de overheid de mogelijkheden op het vlak van apotheekbereidingen uit. Tot op heden mochten Nederlandse apothekers alleen hun eigen versies van gepatenteerde medicijnen maken als de gebruiker bijvoorbeeld problemen met de inname van reguliere versies ondervond. Nieuw is dat de lokale apotheken nu ook, zonder kans op strafvervolging, zelf gepatenteerde medicijnen mogen maken als deze vanwege een onredelijk hoge kostprijs van de vergoedingslijst zijn geschrapt. De maatregel zorgt ervoor dat gebruikers die baat bij het specifieke medicijn hebben dit gewoon kunnen blijven gebruiken. Ook verzekeraars besparen zo kosten, waardoor de door hen aangeboden goedkoopste zorgverzekering ook in de toekomst gewoon betaalbaar kan blijven. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie