Afbeelding
Hout gestookte kachel

Wat zijn de voordelen van een hout gestookte kachel?

10 december 2019 om 11:09 Partnercontent

Veel inwoners van Ede verwarmen hun woning met behulp van vloerverwarming of radiatoren. Deze verwarmingsbronnen worden aangestuurd door een cv-ketel. Er zijn echter ook inwoners van Ede die over een houtkachel beschikken. Het nadeel van een houtkachel is dat u telkens nieuw hout op het vuur moet gooien. Doet u dit niet? Dan dooft het vuur vanzelf. Bij gebruik van een cv-ketel stelt u gewoon de gewenste temperatuur in. Vervolgens hoeft u niets meer te doen. Wist u echter dat er ook behoorlijk wat voordelen kleven aan een houtkachel? Wij zetten hieronder de voordelen van een hout gestookte kachel op een rijtje.

1. Energiekosten gaan omlaag
Het grootste voordeel van een hout gestookte kachel is dat uw energiekosten omlaag gaan. Waarom? Omdat u de radiatoren of vloerverwarming niet in hoeft te schakelen wanneer de kachel brandt. Dit betekent automatisch dat uw cv-ketel ook niet aan het werk hoeft. En uw ketel werkt op elektriciteit, waardoor hier minder van verbruikt wordt. Bovendien wordt er ook geen aardgas verbrand. Zodoende bespaart u dus op uw energieverbruik. Nu moet er natuurlijk wel hout gekocht worden om een hout gestookte kachel aan de praat te houden. De kosten van hout liggen echter een stuk lager dan de kosten voor het energiegebruik van een cv-ketel.

2. Creëer een aangename temperatuur
Een thermostaat stelt u in op de temperatuur die u wenst. Wilt u dat het 21 graden wordt in uw woonkamer? Dan draait u de temperatuur simpelweg op tot deze hoogte. Bij een houtkachel is de temperatuur niet zo makkelijk te reguleren. Hoe harder het vuur brandt, des te meer warmte de kachel afgeeft. Sommige mensen zien dit als een nadeel. Dit kan echter ook een voordeel zijn. Een cv-ketel stopt namelijk wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is. Een houtkachel blijft constant branden wanneer u hout op het vuur blijft gooien. Met een hout gestookte kachel kunt u het in huis dus een stuk warmer maken dan met de centrale verwarming.

3. Veilig te gebruiken na veegbeurt
Er ontstaat nogal wat onduidelijkheid over het gebruik van een houtkachel. Zo wordt vaak gezegd dat het een gevaar is om vuur te stoken. Een hout gestookte kachel kan inderdaad voor gevaar zorgen. Zo kan er bijvoorbeeld een schoorsteenbrand ontstaan. De kans hierop is gelukkig betrekkelijk eenvoudig te beperken. Hoe? Door uw schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. Doe dit bij voorkeur vlak voor het stookseizoen begint. Zo weet u zeker dat uw rookkanaal straks schoon is. Ga uw schoorsteen overigens niet zelf vegen, maar laat dit doen door een professionele schoorsteenveger in Ede. Grote voordeel hiervan is dat u uw hout gestookte kachel zodoende veilig kunt gebruiken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie