Afbeelding
Foto door Ben White op Unsplash

7 tips om meer te lezen

3 februari 2020 om 10:45 Partnercontent

Lezen is ontspannend, leerzaam en een heerlijke manier om even te ontsnappen aan de echte wereld. Toch komen we er op een of andere manier maar zelden aan toe. Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, is een mooi voornemen voor 2020 om meer te lezen. Met deze tips gaat dat lukken.

Dit artikel wordt aangeboden door een externe redactie

1 - Lees alleen boeken die je écht leuk of interessant vindt
Lezen kan zowel ontzettend leuk als vervelend zijn. Als jij je door een boek moet worstelen, voelt het als een enorme verplichting. In sommige gevallen kan het lonen om door te zetten, omdat er boeken zijn waar je eerst even in moet komen. Maar als je het écht niets vindt, mag je ook best de handdoek in de ring gooien. Het gaat uiteindelijk om jouw leesplezier en het moet wel leuk blijven. Schroom dus vooral ook niet om eens een boek te lezen dat allesbehalve een literair meesterwerk is, het gaat erom dat jij ervan geniet.

2 - Lees eens wat anders dan fictie
Een non-fictieboek kan – net als fictie – zo interessant zijn dat je het niet meer weg wilt leggen. Er is over werkelijk alles wel een boek geschreven. Zet voor jezelf op een rijtje waar je interesses liggen en kijk rond of je daar goede boeken over kunt vinden. Dat hoeft echt geen moeilijke materie te zijn. Biografieën doen het bijvoorbeeld over het algemeen altijd goed. Het helpt sowieso om af en toe even van genre te wisselen, de afwisseling houdt het interessant.

3 - Lees nooit meer dan één boek tegelijkertijd
Ben jij zo iemand die aan een boek begint, het weglegt en weer aan de volgende begint - en zo altijd een stapel half ongelezen boeken in de slaapkamer hebt liggen? Niet alleen is het lezen van meerdere boeken tegelijkertijd bijzonder verwarrend, je komt zo nooit echt in het verhaal. Geef het boek een kans en als het je echt niet kan bekoren (zie tip 1), stop er dan mee. Begin pas met een nieuw boek als je het oude boek óf uit hebt, óf vaarwel hebt gezegd.

4 - Spendeer de tijd dat je normaal gesproken onnodig op je telefoon zit met lezen
Of je nu op de bank ligt, in het openbaar vervoer zit of ergens aan het wachten bent: dikke kans dat je gedachteloos door je Facebook- of Instagram-feed aan het scrollen bent. Het is wellicht een fijne manier om de tijd te doden, maar eigenlijk is het best wel zonde. Hoeveel leuks zie je nu echt voorbij komen? Probeer op zulke momenten je telefoon te verwisselen voor een boek. Sleep je boek overal mee naartoe en maak er een gewoonte van te maken om tijdens het wachten te lezen.

5 - Maak een ritueel van lezen voor het slapengaan
Lezen voor het slapengaan heeft verschillende voordelen: je valt makkelijker in slaap, je slaapt dieper en je voelt je minder alleen. Naar een televisie, computer- of telefoonscherm kijken voordat je naar bed gaat kan daarentegen juist voor slaapproblemen zorgen. Probeer er een ritueel van te maken om voor het slapengaan te lezen, zodat je een leesritme creëert.

6 - Maak een lijst met boeken die je dit jaar wilt lezen
Er zijn ongetwijfeld een hoop boeken die je altijd al hebt willen lezen, maar waar je steeds maar niet aan toekomt. Stel een lijst samen met alle boeken die je dit jaar wilt lezen. Het is niet alleen leuk om er een doel van te maken, je hebt zo meteen een idee voor een volgend boek als je er één uit hebt. Heb je inspiratie voor je lijst nodig? Online kun je een heleboel leestips vinden, vraag rond bij vrienden en familie of laat je informeren door de plaatselijke bibliotheek of boekhandel.

7 - Lees kranten of tijdschriften
Soms kan een heel boek lezen even te veel zijn. Dat betekent niet dat je helemaal niet meer kunt lezen. Kranten of tijdschriften bieden in zo'n geval uitkomst. Je ontsnapt nog steeds van het scherm en je vergroot je algemene kennis en woordenschat. Kranten en tijdschriften bieden bovendien de nodige verdieping op het vluchtige online nieuws. Je krijgt een veel beter idee wat er nu precies speelt - of dat nu in Ede, landelijk of internationaal is.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie