Afbeelding
Woning kopen

Haal alles uit een huisbezichtiging

27 februari 2020 om 11:15 Partnercontent

Heb je de knoop doorgehakt en wil je een woning kopen? Dan sta je voor een aantal grote beslissingen. Bijvoorbeeld wat betreft de locatie, ligging en de grootte van het huis. Uiteindelijk is de laatste en grootste beslissing het kopen van het huis. Om tot een goede keuze te komen, is het belangrijk dat je alles uit de huisbezichtigingen haalt. Ben je benieuwd hoe je dit doet? Je leest het in dit artikel. 

Bereid je goed voor
Het maakt niet uit of je alleen of met je partner naar een bezichtiging gaat, de voorbereiding is altijd belangrijk. Lees je daarom eerst goed in, probeer alle informatie over het huis te vinden en te analyseren. Schrijf vervolgens alle vragen die je hebt op en neem ze mee naar de bezichtiging, zodat je de mogelijkheid hebt om deze aan de makelaar en eventueel de bewoners te stellen. Probeer daarnaast vragen te verzinnen die de beschrijving van het huis niet gegeven heeft. Voorbeelden hiervan zijn vragen over de buren en eventuele geluidsoverlast van een nabij gelegen weg.

Let op achterstallig onderhoud
Tijdens een bezichtiging ben je al snel geneigd om alles positief en door een roze bril te bekijken. Probeer hier alert op te zijn, omdat het juist heel belangrijk is dat je actief kijkt of er schade of achterstallig onderhoud in of rondom het huis aanwezig is. Voordat de koop rond is, heb je namelijk nog de mogelijkheid om te onderhandelen over deze gebreken. Zo is het mogelijk dat je de kosten voor het uitvoeren van het onderhoud, aftrekt van je koopsom. Op deze manier voorkom je dat je dubbele kosten maakt. 

Neem foto's
Natuurlijk heb je al foto's van de woning gezien voordat je de bezichtiging heb afgesproken, maar het kan geen kwaad om zelf ook foto's te maken. Zo heb je ook je eigen foto's om naast de foto's van de makelaar te leggen. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van de mooie afwerking van de badkamer of juist iets dat je minder aansprak. Hierdoor kan je na de bezichtiging aan de hand van de foto's makkelijker de voor- en nadelen van de woning terughalen.

Verhuizing voorbereiden
Heb je de keuze gemaakt om een bod op het huis te doen en is jouw bod geaccepteerd? Dan ben je binnenkort eigenaar van een nieuwe woning en komt het volgende actiepunt dichterbij, de verhuizing. Wederom zijn er een aantal afwegingen om over na te denken, zoals het gebruik maken van een verhuizer of het zelf te doen. Aan beide opties zitten voordelen, bijvoorbeeld bij een verhuisservice is dit de verzekering van je goederen. Wanneer je zelf als verhuizer fungeert, heb je het voordeel dat je goedkoper uit bent. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie