Afbeelding
Europese Unie

Tip: Koop zo min mogelijk buiten de EU

9 maart 2020 om 14:10 Partnercontent

Uit een grote recente steekproef, gedaan door 6 grote Europese consumenten organisaties, blijkt dat veel producten die aangeschaft worden via webshops van buiten de EU niet deugen en zelfs gevaarlijk zijn.

Deze organisaties (waaronder de Consumentenbond) concludeerden dat van het totaal aantal gekochte producten 66% in Nederland niet eens in een winkels zou mogen liggen. De onderzoekers bestelden in totaal 250 artikelen via shops als AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay. Ze kochten sieraden, cosmetica, elektronica en producten voor kinderen. Van deze 250 producten bleken maar liefst 165 van de producten niet te deugen.

Hieruit blijkt dat je op aankopen van buiten de EU meer risico loopt dan, wanneer je aankopen doet bij webwinkels binnen de Europese Unie. Maar hoe kom je erachter waar het bedrijf dat eigenaar is van de webshop precies gevestigd is?

Om hier achter te komen moet je er achter komen wat de locatie van het hoofdkantoor is. Controleer de algemene voorwaarden om te zien waar de webshop is gevestigd. Winkels die zich richten op de Europese markt hebben de wettelijke verplichting om in de algemene voorwaarden te vermelden waar het hoofdkantoor staat. En die voorwaarden kun je op de betreffende site vinden.

Daarnaast moet je nooit een bestelling doen via social media. Het is raadzaam om alleen vanuit de volledige website te bestellen. Dus niet via Instagram, Facebook of andere social media kanalen, maar op de originele website.

Het is tevens erg raadzaam om de betaalmethoden van de webshop te checken. Het is geen garantie als je kunt betalen met een creditcard of via PayPal. Het biedt echter wel een zekere aankoopbescherming. Mocht het product niet geleverd worden dan kun je in ieder geval een beroep doen op de aankoopverzekering van je creditcardmaatschappij of PayPal een geschil openen.

Creditcard biedt meer zekerheid
Wanneer webshops partijen als Mastercard, Visa, American Express en Paypal accepteren als betaalmethode kun je er vaak wel van op aan dat ze problemen redelijk goed oplossen. Heb je nog geen creditcard? Dan is het erg raadzaam om eerst alle creditcards te vergelijken, voordat je er één aan gaat vragen.

Tot slot moet je kritisch zijn op de website teksten. Zie je Google Translate-achtige vertalingen? Ga hier dan niet een bestelling plaatsen. Wees dus alert op spel- en taalfouten en onlogische zinsconstructies. Dat soort dingen wijst er vaak op dat de webshop buiten de EU gevestigd is.

Om te controleren of een winkel in de EU gevestigd is, moet je natuurlijk wel weten welke landen er in de EU zitten. Op de website van de Europese Unie staan momenteel de volgende 27 landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie