Afbeelding
Cyberaanvallen

Hoe bescherm je jouw onderneming tegen cyberaanvallen?

3 april 2020 om 16:12 Partnercontent

In de afgelopen jaren zijn cyberaanvallen op bedrijven helaas niet meer weg te denken. Het maakt niet uit of het om een eenmanszaak, middel- of grootbedrijf gaat, de dreiging van hackers is er altijd. Ze willen informatie stelen van het bedrijf of de onderneming dagenlang plat leggen door een ransomware-aanval.

Bedrijven worden steeds gevoeliger voor cyberaanvallen. Niet alleen omdat hackers steeds professioneler worden, maar ook omdat het gebruik van internet steeds meer toeneemt. Het Internet of Things, waarbij diverse apparaten verbonden zijn met internet, wordt alleen maar groter. Als je dat niet goed beveiligt, kan een cybercrimineel eenvoudig de besturing van je bedrijf overnemen. Als ondernemer moet je hierop voorbereid zijn, maar hoe?

Wees bewust van de risico's
Een goede bescherming tegen cyberaanvallen begint met een degelijk onderzoek naar de digitale interne en externe kwetsbaarheden van je bedrijf. Hacker weten hoe ze toegang krijgen tot je systeem door de zwakke punten te identificeren. De beste manier om dit te doen is door je goed te informeren over de verschillende cyberfraude programma's en bedreigingen, zoals phishing malware en systeem inbraken. Dit zijn de twee meest voorkomende bedreigingen voor bedrijven.

Licht je personeel in over de risico's van internetcriminaliteit. Vaak zien werknemers niet de gevaren in van het internet. Ze klikken overal op, openen bijlagen van e-mails en lezen e-mails van onbekenden, waardoor het gevaar heel dichtbij ligt. Eén verkeerde klik op de knop en de frauduleuze software van de hacker kan geïnstalleerd worden, zonder dat de werknemer dit ziet.

Organiseer daarom informatiebijeenkomsten voor je personeel, stuur nieuwsbrieven rond en stel ze direct op de hoogte als er een nep e-mail rondgaat. Maak een voorbeeld van de phishing e-mail die in het bedrijf rond gaat, zodat werknemers het makkelijk herkennen. Hoe meer je het personeel bewust maakt van de gevaren, hoe beter ze opletten. En ook hierbij geldt, blijf herhalen.

Zorg voor een veilige internetverbinding
Zorg ervoor dat je werknemers een veilige internetverbinding hebben, waardoor hackers geen kans krijgen om bij het bedrijf in te breken. Dit realiseer je door middel van een veilige VPN Verbinding oftewel een Virtual Private Network. Een VPN maakt een veilige omgeving voor zowel internetgebruik als voor je apparaat. Het beschermt tegen inbraak op je internetverbinding, waarmee hackers toegang krijgen tot je software van je pc, laptop of mobiel. Je kunt het zien als een veilige tunnel waar je kunt surfen op het internet.

Daarnaast wordt met een VPN Verbinding alle data versleuteld, zo ook wachtwoorden en gevoelige bedrijfsinformatie.

Een VPN Verbinding kun je tevens toepassen op mobiele telefoons. Op de smartphone staat zakelijk informatie, zoals e-mails en bestanden. Via de mobiele telefoon heeft een werknemer toegang tot het netwerk van het bedrijf en heeft ook een hacker een mogelijke toegang. Zorg dat inbrekers geen schijn van kans hebben en installeer de VPN-software ook op de mobiele telefoons van alle werknemers. Zo weet je zeker dat de telefoons goed beschermd zijn en de werknemers veilig kunnen internetten en werken.

Versleutel alle bestanden
Van bankgegevens tot data van personeel, de hackers van vandaag zijn op zoek naar bedrijfsinformatie. Zorg ervoor dat je belangrijke data versleuteld, zodat inbrekers hier niet bij kunnen. Houd je informatie veilig en gebruik data encryptie software om de bestanden op de netwerkschijf en Cloud omgeving te versleutelen. Mocht een inbreker toch het bedrijfsnetwerk betreden, dan is het belangrijk dat de data die hij aantreft onbruikbaar is.

Vergeet ook niet de bestanden op een USB-sticks te vergrendelen. Hoe vaak hoor je wel niet dat belangrijke bedrijfsinformatie via een USB-stick naar voren is gekomen.

Beveilig de hardware
Hackers komen via het internet binnen op je computersysteem. Uiteraard moet je hier alles aan doen om dit te beveiligen, maar vergeet hierbij niet dat hardware ook een rol speelt. Je wilt niet dat een laptop van een werknemer in fysieke handen valt van een hacker. Bescherm daarom ook alle computers met een beveiliging. Docking stations van laptops zitten vaak door middel van een kabel met lus vast aan een bureau.

Voorkom diefstal of maak het in ieder geval moeilijker om de hardware in het bedrijfspand te stelen. Doe altijd de serverruimte op slot. Laat nooit een laptop onbeheerd achter op het bureau. Zorg dat het personeel aan het einde van de dag de laptop mee naar huis neemt of kan opbergen in een kluis op kantoor. Wijs het personeel erop dat hardware van het bedrijf nooit onbeheerd in de auto achterblijft. Hackers hebben speciale software waarmee ze mobiele telefoon, laptops en tablets kunnen opsporen.

Antivirus en antimalware software
Tot slot mag een goed antivirusprogramma en antimalware niet ontbreken. Kies voor moderne software en voer altijd direct alle updates uit.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie