Afbeelding
Gezond

Nou dat weer; boerenkool blijkt zo gezond niet (of toch wel?)

6 april 2020 om 10:20 Partnercontent

Boerenkool was 'gewoon lekker' (lees: met aardappels, worst en jus), toen werd het een superfood en nu zou het weer helemaal niet jofel zijn om boerenkool te eten. Vooral de rauwe versie zou maar tot leiden scheten laten. Hoe zit het nou?

Kale, zo noemen ze boerenkool in Amerika en het is daar, al een paar jaar, een hit. Een superhit zelfs, want het gaat door voor superfood. Foodbloggers hebben het nauwelijks ergens anders over en de boerenkoolchips is niet aan te slepen.  Ook al is boerenkool bij ons altijd al populair geweest, vooral in de wintermaanden, deze superfood-rage is ook naar ons landje overgewaaid. Dus doen we boerenkool rauw in smoothies of maken er een salade van. Lekker gezond. Ook in de zomer.  Het bevat veel vitamine C, antioxidanten en aminozuren. Het zou zelfs ontgiftend werken en het bevat nauwelijks
calorieën. Bovendien is het goed voor onze portemonnee dames! Zo duur is het heus niet. Lekker eten dus. 

Negatieve effecten van boerenkool op de spijsvertering
Nou, helemaal niet lekker eten. Rauwe boerenkool blijkt nogal wat negatieve effecten op onze spijsvertering te hebben. Althans, dat meent gezondheidsexpert Lauren Imparato. Als ex-atleet en yogalerares heeft ze mogelijk last gehad van een boost aan boerenkool en daarom waarschuwt ze ons. Je moet het vooral niet teveel eten. Dus geen trendy foto's meer op haar insta met in plaats van een prei, boerenkoolstronken die uit een Burkely tas of uit haar trendy Cowboysbag steken. Dat is geweest. 
 

Waarom? Nou hierom: 

Teveel zout
In boerenkool zou veel zout zitten en daarom is het niet zo gezond als gedacht wordt. Je kunt er nierstenen van ontwikkelen. Vooral als je er teveel van eet. Dan stapelt die hoeveelheid zout zich maar op en dat is ongezond. 

Nare goitrogenen
Teveel rauwe boerenkool eten, kan je schildklier aantasten. Er zitten namelijk goitrogenen in, die je schildklier kunnen vergroten. Die gaat dan langzamer werken, met alle gevolgen van dien. Een trage stofwisseling is niet fijn. 

Teveel lucht
Het vaak eten van rauwe boerenkool, in die smoothie of salade, kan leiden tot scheetjes laten, een opgeblazen gevoel en buikpijn. Het werkt gewoon niet lekker op je darmen. 
 

Spinazie en broccoli hebben eenzelfde voedingswaarde
Al met al blijkt veelvuldig rauwe boerenkool eten, niet zo goed. Beter dus de groente op onze eigen Hollandse manier klaarmaken door het te koken. Dan is het beter te verteren. Het wordt trouwens ook aangeraden het als bijgerecht te eten, naast een portie andere groenten. Kies dan voor spinazie of broccoli, wat eenzelfde voedingswaarde heeft. 
 

Het 'af en toe' eten, kan geen kwaad
En als je toch af en toe de boerenkool rauw wilt eten, omdat 'af en toe' geen kwaad kan, denk dan eens aan een boerenkoolsalade met een paar reepjes biefstuk, balsamico, wortel, citroensap, olijfolie, krenten en peper en zout naar smaak. Echt super!  Je kunt de boerenkool ook roerbakken met spekjes en champignons bijvoorbeeld. Of meng de gekookte boerenkool met roomkaas, gember, een ei en tomatenreepjes. Wow!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie