Afbeelding
Leningen

Planten kopen en leningen oversluiten hoog op verlanglijstje consument

6 juli 2020 om 13:37 Partnercontent

Het aantal mensen met schulden in Nederland was voor de coronacrisis al hoog. De afgelopen maanden zijn de aantallen alleen maar verder opgelopen. Vooral onder de jongeren (een toename van 70%) en de senioren zijn de problemen toegenomen, waarbij aan de handrem getrokken moet worden. De overheid heeft al speciale steunmaatregelen opgesteld om mensen met problematische schulden te helpen, en verschillende bedrijven zijn aanzienlijk coulanter wanneer het gaat om uitstel van betaling. Tegelijkertijd is het belangrijk om (al dan niet samen) naar de oorzaak van de problemen te kijken. Het is namelijk lang niet altijd een inkomensval die voor de schulden gezorgd heeft.

Meer uitgaven dan inkomsten

De kern van het probleem is uiteraard overal hetzelfde; er zijn meer uitgaven dan inkomsten. Is dit een incidentele situatie, dan kan een buffer, lening of kleine aanpassing voor een maand oplossing bieden. Is het echter chronisch, dan is het belangrijk dat er gekeken wordt naar manieren om te herstructureren. In deze situatie kunnen de schulden namelijk alleen maar verder oplopen. Daarbij is het makkelijker om de uitgaven omlaag te brengen dan de inkomsten te verhogen; daarvoor ben je vaak afhankelijk van je baas of het aantal beschikbare uren in een week.

Goed kijken naar de uitgaven en daar de inkomsten tegenoverzetten dus. Daarbij is het vooral belangrijk om de vaste uitgaven op een rijtje te zetten, want die komen elke maand opnieuw terug. Hoeveel betaal je voor verzekeringen, abonnementen, de wekelijkse boodschappen en het bezit van twee of meer auto’s? Er zijn vaak meer manieren om de uitgaven terug te brengen dan je denkt.

Tegelijkertijd is het goed om in de gaten te houden dat we veel binnen komen te zitten de aankomende tijd, zeker met het oog op de huidige coronamaatregelen. Daarom is te veel besparen niet aan te raden. Dus wel gewoon planten kopen en het huis gezellig maken, maar tegelijkertijd op de kosten letten zodat de schulden niet (verder) oplopen.   

En als je er zelf echt niet uit komt?

Chronische schulden of betalingsachterstanden die flink opgelopen zijn; het is een situatie waarin het lastig is om oplossingen te vinden. Zit jij in een financiële crisis en is het tijd om nu te handelen, zodat grotere problemen voorkomen kunnen worden? Klop dan eens aan bij de gemeente Ede, waar specialisten klaar zitten om je verder te helpen. Helemaal in deze tijd is het belangrijk dat er op tijd ingegrepen wordt, zodat er nog oplossingen mogelijk zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie