Afbeelding
Euro 4 Milieusticker

De Euro 4 Milieusticker Voor Duitsland – Je Ontkomt Er Niet Aan

24 juli 2020 om 10:59 Partnercontent

Ga jij met de auto naar Duitsland deze zomer? Dan ontkom je vrijwel niet aan de Duitse milieuzones: de Duitse umweltzone. Deze zone kom je enkel in met een groen vignet, de euro 4 milieusticker. Hoe werkt dit nou precies en wanneer kom je daarvoor in aanmerking?

Voorwaarden Euro 4 sticker

Om in aanmerking te komen voor een Euro 4 milieusticker moet een auto voldoen aan een aantal eisen. De eisen hebben betrekking tot het soort brandstof, emissienormen en de leeftijd van de voertuigen. Hoe de auto scoort op de eisen bepaald of deze wel of niet een Euro 4 sticker krijgt.

Brandstof

Wanneer een voertuig een elektromotor of brandstofcel heeft krijgt deze zonder enige twijfel een geldige Euro 4 milieusticker. Voertuigen die rijden op diesel moeten voldoen aan de emissienorm Euro 3, maar deze moeten een roetfilter hebben ingebouwd. Als het dieselvoertuig een Euro 4 emissienorm heeft dan krijgt deze ook een Euro 4 milieusticker. Benzinevoertuigen komen al in aanmerking wanneer deze voldoen aan de Euro 1 emissienorm.

Emissienormen

Het is goed om te weten dat de Euro emissienormen niet overeenkomen met de Euro milieustickers. Een Euro 5 of 6 benzineauto krijgt nog steeds een Euro 4 sticker. De Euro 4 sticker heeft als eis dat een benzinevoertuig voldoet aan de Euro 1 emissienorm. Dit houdt in dat het voertuig niet meer dan bepaalde hoeveelheden mag uitstoten:
CO (koolstofmonoxide): 2,72 g/km
HC (koolwaterstof) + NOx (stikstofoxide): 0,97 g/km

Dieselvoertuigen moeten voldoen aan een Euro 3, mits het voertuig natuurlijk ook een roetfilter heeft. De Euro 3 emissienorm komt neer op:
CO: 0,66 g/km
HC + NOx: 0,56 g/km
NOx: 0,50 g/km
PM (fijnstoffen): 0,05 g/km

Voor dieselvoertuigen is de Euro 4 emissienorm:
CO: 0,50 g/km
HC + NOx: 0,30 g/km
NOx: 0,25 g/km
PM: 0,025 g/km

De leeftijd van het voertuig

Vaak is het mogelijk om op basis van de leeftijd van het voertuig om te bepalen of deze in aanmerking komt voor een Euro 4 sticker. Heel simpel gezegd als het voertuig na een bepaalde datum is, komt deze vaak in aanmerking voor een Euro 4 sticker.
Voor benzine: voertuigen na juli 1993
Voor diesel: voertuigen na 2006

Let op! Voor dieselvoertuigen gaat het om voertuigen die voldoen aan de Euro 4 emissienormen. Een Euro 4 milieusticker kan ook worden uitgegeven aan voertuigen die een Euro 3 emissienorm hebben, maar die ook een roetfilter hebben geïnstalleerd.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie