Afbeelding
Afbeelding van Eivind Pedersen via Pixabay

De laatste ontwikkelingen rondom bitcoin

15 september 2020 om 09:43 Partnercontent

Steeds meer mensen raken bevangen door de cryptokoorts. Ook in Ede: een paar jaar geleden vond hier zelfs een bitcoinconferentie plaats. Traditiegetrouw kent bitcoin vele koersschommelingen, dus is er sinds die tijd veel gebeurd met de cryptovaluta. We praten je bij over de laatste ontwikkelingen.  

Wat is bitcoin nu eigenlijk precies? 

De naam bitcoin doet ongetwijfeld bij veel mensen bellen rinkelen. Wat het nu precies inhoudt, weet echter lang niet iedereen. Simpel gezegd is een bitcoin een digitaal betaalsysteem waar geen bank aan te pas komt. Aardig wat webshops accepteren de munt anno 2020 als betalingsmethode, maar bitcoin dient ook zeker als investering. De start van het bitcointijdperk voert ons ruim een decennium terug.

De geschiedenis van bitcoin 

Bitcoin zag in 2009 het levenslicht. De mysterieuze uitvinder van de cryptomunt schuilt tot op heden nog steeds achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Er wordt al jaren druk over diens identiteit gespeculeerd, maar het is vooralsnog niet bekend wie deze persoon of groep is. Waar in de eerste jaren slechts een handjevol mensen oog hadden voor de digitale valuta, begon bitcoin in 2011 meer rond te zingen. In februari dat jaar stond 1 bitcoin voor het eerst gelijk aan 1 Amerikaanse dollar en dat wekt de interesse van beleggers. Daarnaast zagen we rond die tijd dat bedrijven de cryptovaluta als officiële betalingsmethode begonnen te accepteren. Sindsdien kent het verhaal van de eerste cryptovaluta ter wereld hoge pieken en diepe dalen. In december 2017 schoot de koers door het dak: een recordwaarde van €18.000 werd genoteerd. Deze ongekende hoogte was wel van korte duur, want de waarde zakte al snel naar beneden. Eind 2018 was er zelfs nog maar €3000 van over. Langzamerhand ging dit weer omhoog en in 2019 mocht je alweer €13.000 aftellen voor 1 bitcoin. Het bleef vervolgens lang rond dat punt schommelen.  

Een recente stijging van de bitcoinkoers 

In maart dit jaar was er plotseling een enorme waardedaling te bespeuren. De cryptomunt was ineens nog maar 4500 euro waard. De reden laat zich raden: het begin van de coronacrisis. Investeerders hoefden echter niet lang te vrezen, want de munt herstelde zich al snel. Sterker nog: in augustus stond bitcoin op de hoogste koers in ruim een jaar tijd, zo’n €10.000. De coronacrisis werkt nu juist in het voordeel van de munt, want mensen zien het als een veilige optie in dit onzekere economische klimaat.

Dit jaar was sowieso een belangrijk jaar in de bitcoinwereld, omdat er in mei een (geplande) halvering van bitcoin plaatsvond. Dat houdt in dat de beloning voor miners werd gehalveerd. Zij zorgen er onder andere voor dat er nieuwe bitcoin ontstaan en dat het netwerk wordt beveiligd. In plaats van 12,5 bitcoin krijgen miners nu 6,25 bitcoin. In 2012 en 2016 vond er al eerder een halvering plaats. Het kan toeval zijn geweest, maar in beide gevallen steeg de koerswaarde ongeveer een jaar na dato flink. Hoewel de toekomst zich lastig laat voorspellen, lijkt nu hetzelfde te gebeuren.

Toegenomen interesse voor investeren in bitcoin onder institutionele beleggers  

Hoewel bitcoin dus inmiddels al heel wat jaren de aandacht heeft van beleggers, zien we recentelijk een toegenomen interesse uit die hoek, namelijk specifiek van institutionele beleggers. Zo kondigde miljardair en hedgefondsinvesteerder Paul Tudor Jones aan dat hij in bitcoin wil gaan investeren. Door COVID-19 en monetaire inflatie is hij bitcoin als een waardevol investeringsmiddel gaan beschouwen. Bitcoin zou namelijk volgens hem de nodige bescherming kunnen bieden tegen inflatie. Jones voert de pandemie aan omdat deze volgens hem het belang van digitalisering en virtualisatie onderstreept.

Zelf beginnen met bitcoin 

Denk je eraan om zelf te beginnen met bitcoin? Allereerst is het goed om te weten dat er een onderscheid is tussen bitcoin trading en bitcoin beleggen. Waar beleggers op de lange termijn handelen, doen bitcoin traders dit meestal op een kortere termijn. Daarnaast spelen bitcoin traders ook in op een koersdaling en beleggers alleen op een koersstijging.

Investeren in bitcoin kan absoluut lonen, maar houd er rekening mee dat het risicovol is. Doe het alleen met geld dat je kunt missen en verdiep je eerst goed in het onderwerp. De bitcoin koers laat zich lastig voorspellen, dus probeer zoveel mogelijk van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Als je bitcoin wilt aanschaffen, heb je allereerst een zogenaamde ‘wallet’ nodig waarin je jouw bitcoin opslaat. Vervolgens zijn er meerdere manieren om aan bitcoin te komen, bijvoorbeeld via iemand anders, een bitcoin-pinautomaat, een wisselkantoor of een ruilbeurs. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie