Afbeelding
Foto door form PxHere

Het is weer tijd voor de tweewielers, maar vergeet dit niet

30 september 2020 om 08:16 Partnercontent

Nu de hitte afneemt en het najaar voor de deur staat, is het een heerlijke tijd om eropuit te trekken met je bromfiets of motor. Maar er zijn wel wat belangrijke dingen om rekening mee te houden, vooral nu. We helpen je op weg met drie tips, waaronder: zorgen dat je een passende bromfiets- of motorverzekering hebt.

1. Regel de juiste verzekering

Hoe voorzichtig je ook bent: op een brommer of motor ben je nou eenmaal kwetsbaarder dan in een auto. Zorg daarom dat je goed verzekerd de weg op gaat en een ruim dekkende motor- of bromfietsverzekering afsluit. Een bromfietsverzekering is geschikt voor zowel brommers als andere soorten tweewielers, zoals snorfietsen en high speed e-bikes.

Drie dekkingen

Een motor- of bromfietsverzekering is verplicht. Je kunt kiezen uit drie soorten dekking: WA, WA+ en All Risk.

Met een WA-verzekering wordt alleen de schade die je aan anderen en hun spullen veroorzaakt gedekt. Met WA+ ben je uitgebreider verzekerd en wordt ook sommige schade aan je eigen brommer of motor gedekt. Zoals schade die is veroorzaakt door brand en diefstal. Ook je helm en motorkleding zijn bij schade tot een bepaald bedrag meeverzekerd. De All Risk-verzekering biedt de meest volledige dekking: hiermee is ook vrijwel alle schade aan je eigen motor of brommer gedekt én de schade aan je accessoires (tot een bepaald bedrag).

Welke dekking het meest bij je past, hangt onder andere af van hoe nieuw je tweewieler is en hoeveel financieel risico je wil (en kan) dragen. Ontdek wat de beste keus is voor jou door de premies én de dekkingen bij verschillende verzekeraars te vergelijken.

2. Anticipeer op het weer

Vooral in de herfst kan het weer vrij onvoorspelbaar zijn. Neem voor je eigen veiligheid de juiste voorzorgsmaatregelen:

  •  De laagstaande najaarszon kan je verrassen en verblinden. Zorg daarom dat je zicht altijd zo optimaal mogelijk is. Draag een comfortabele zonnebril die goed in je helm past, en draag opvallende (motor)kleding. Hou ook in gedachten dat je minder goed zichtbaar bent voor automobilisten wanneer je de zon in de rug hebt.
  • Herfstbladeren kunnen zorgen voor een glad wegdek, vooral in combinatie met regen. Wees dus extra alert en matig je snelheid. Controleer ook of je banden nog voldoende profiel hebben, voor een goede grip op de weg.  
  • Door de lagere temperaturen worden je banden minder snel warm. Dit maakt een glad wegdek nóg gevaarlijker en glibberiger. Wees je hier bewust van en zorg daarnaast ook dat je warm genoeg gekleed bent. Hoe comfortabeler je zit, hoe meer je je aandacht bij de rit kunt houden.

3. Laatste check

Vergeet de veiligheidscheck niet: controleer of je motor of brommer goed is nagekeken en of de remmen en lichten nog goed werken. Ga niet met een koude motor de weg op, maar laat het voertuig rustig op gang komen. En bescherm jezelf zo goed mogelijk tegen letsel: investeer in een kwalitatieve, passende helm met E-keurmerk.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie