Afbeelding
Foto door form PxHere

Zo maak je deze drie heerlijke koolhydraatarme gerechten

15 oktober 2020 om 15:16 Partnercontent

Anno 2020 zijn er steeds meer Nederlanders die een koolhydraatarm dieet volgen. Hiervan zijn diverse soorten waaruit je kunt kiezen, waarbij de ene net wat beter werkt dan de andere. Natuurlijk hebben ze één ding in het algemeen: de gerechten die je tijdens het dieet zult eten bestaan uit weinig koolhydraten. Suikers zitten er natuurlijk wel gewoon in, want het menselijk lichaam heeft simpelweg koolhydraten nodig. Voor ons zijn de suikers namelijk een energiebron, dus dit mag je niet helemaal uit je dieet schrappen. Wel mag je wat minder koolhydraten eten, wat gedaan kan worden met de onderstaande koolhydraatarme recepten

Brownie van zwarte bonen

Brownies zijn heerlijk, maar meestal niet bepaald gezond voor je. Bij dit tussendoortje van zwarte bonen is dat niet het geval. Dit zijn namelijk brownies die glutenvrij, suikervrij en meelvrij zijn. Bovendien zitten er weinig koolhydraten in, namelijk 13 gram. De volgende ingrediënten heb je nodig voor dit recept: 200 gram pure chocolade chips/gehakt, 400 gram zwarte bonen, 25 gram carobe poeder, 2 eieren, 70 gram half gesmolten kokosolie, 1 theelepel kaneel, ? theelepel zout, 1 theelepel vanille extract, ½ theelepel bakpoeder, 1 theelepel oploskoffie en 1 eetlepel stevia poeder. Heb je alles in huis? Bakken maar! Eerst moet de oven voorverwarmd worden op 175 graden, tegelijkertijd kun je een bakvorm van 20 bij 20 centimeter bedekken met bakpapier. Alle ingrediënten moet je in een keukenmachine mixen tot een egale massa. Vervolgens kun je het beslag in de bakvorm verdelen met een spatel. Bak het daarna 30 minuten in de oven, waarna het even moet afkoelen voordat je het kunt snijden en eten.

Groenteburger van blauwe kaas en broccoli

Ook veganisten kunnen uiteraard genieten van koolhydraatarme recepten. Hier is de groenteburger van blauwe kaas en broccoli een goed voorbeeld van. Eén burger zal namelijk maar 15 gram koolhydraten bevatten. Met de volgende ingrediënten kun je zes groenteburgers maken: 450 gram broccoli, 200 gram kikkererwten, 75 gram blauwe kaas, 6 eetlepels gebroken lijnzaad, 1 teentje geperste knoflook, 2 eetlepels zonnebloemolie en een snufje nootmuskaat. Zout en peper kan toegevoegd worden naar smaak. Nadat je alle benodigdheden hebt gekocht bij de plaatselijke supermarkt kan het koken beginnen. Eerst moet de broccoli in stukjes worden gesneden, laat ze ook goed uitlekken nadat ze vijf minuten hebben geblancheerd. Met een keukenmachine kun je dan de broccoli, kikkererwten, gebroken lijnzaad, knoflook, ui en kaas hakken tot een grof mengsel. Het snufje nootmuskaat kun je dan toevoegen, net als de zout en peper. Met natte handen kun je dan de burgers maken van het papje, waarna je ze kunt bakken in een koekenpan.

Notenrijst met doperwten

In dit gerecht zullen wat meer koolhydraten zitten, namelijk 78 gram, maar alsnog is het echt een aanrader. Rijst met doperwten is natuurlijk een klassieke combinatie, maar door notenrijst te gebruiken zul je extra voedingsstoffen binnenkrijgen. Eventueel kun je ook een eigen kruidenmix toevoegen, dat mag je zelf bepalen. Deze ingrediënten zijn nodig: 1 kleine ui, 150 gram bevroren doperwten, 50 gram zilvervliesrijst, 20 gram cashewnoten, 20 gram amandelen, 250 milliliter water en 10 milliliter olijfolie. De rijst moet gewassen worden, hierna laat je het staan in een bak water voor circa 20 minuten. Ondertussen kun je de ui fijn snijden en de noten klein hakken. De olie verhit je in een pan waarin je de uien laat fruiten. Giet de rijst af en gooi het bij het ui, net zoals water en zout. Breng het aan de kook. Als laatste voeg je de doperwten en noten toe. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie