Afbeelding
Mouwlengte overhemden

Welke overhemd mouwlengte heb ik?

21 oktober 2020 om 07:00 Partnercontent

Overhemden en mouwlengtes. Voor mannen die overhemden dragen van verschillende merken is dit probleem waarschijnlijk herkenbaar.. De ene mouw van een bepaald overhemd merk is langer dan de andere. Dit komt omdat merken verschillende mouwlengtes hanteren. Over het algemeen dien je je lengte als uitgangspunt te nemen en het volgende in acht te nemen. Mannen kleiner dan 175cm, mouwlengte 5, mannen tussen de 175cm en 185cm, mouwlengte 6 en mannen groter dan 185cm, mouwlengte 7. Benieuwd naar hoe je de juiste mouwlengte bepaald en waarom mouwlengtes variëren? Lees dan snel verder.

Wat is de reden dat mouwlengtes variëren?

De reden waarom mouwlengtes variëren, ligt voor de hand: elke man is anders en heeft een andere armlengte. Daarnaast werken merken internationaal en worden sommige merken in wel 40 landen verkocht. Van al deze landen is dan de gemiddelde man genomen met de gemiddelde armlengte. Vaak is dat te kort voor Nederlandse mannen, want Nederlands zijn immers het langste volk ter wereld. De standaard mouwlengte van buitenlandse merken ligt op 65cm. De standaard mouwlengte van Nederlandse merken ligt op 67.5. Het verschil bedraagt 2.5cm - en 2.5 centimeter kan het verschil uitmaken of een overhemd goed zit bij de mouwen te kort is. Bovendien kan de mouwlengte verschillen per maat. Een overhemd in maat 38 heeft vaak een kortere mouwlengte in vergelijking met een overhemd in maat 43. De standaard lengtes variëren dus onderling en per merk. Bedenk dat dus goed wanneer je een nieuw heren overhemd aanschaft.

Hoe herken je verschillende mouwlengtes?

De verschillende mouwlengtes kun je herkennen aan de cijfers 7,6 of 5. Hieronder zijn de mouwlengtes toegelicht;

Mouwlengte 7

Voor lange Nederlandse mannen zijn overhemden met mouwlengte 7 ontworpen. Een overhemd met mouwlengte 7 is tussen de 70 en 79 centimeter lang zijn. Vaak wordt er een gemiddelde genomen van ongeveer 72cm. Mannen die langer zijn dan 185cm komen in aanmerking voor een overhemd met mouwlengte 7. Wanneer je deze lengte bent en twijfelt, houd je armen dan een in hoek van 90 graden, heb je ontblote polsen, dan zijn de mouwen te kort en heb je een overhemd met een langere mouwlengte nodig.

Mouwlengte 6

De meest gebruikte mouwlengte, is mouwlengte 6, oftewel de standaard mouwlengte. De meeste merken houden mouwlengte 6 aan bij het ontwerpen van overhemden. Het betekent dat de mouwen tussen de 60 en 69 centimeter lang zijn. Zoals genoemd hanteren de meeste internationale merken een gemiddelde mouwlengte van 65cm. De meeste Nederlandse merken hanteren een mouwlengte van 67.5cm. Deze mouwlengte is geschikt voor de man met een lengte tussen de 175cm en 185cm.

Mouwlengte 5

Mouwlengte 5 is een mouwlengte die niet vaak voorkomt en gemaakt wordt. Gemiddeld is 10% van de Nederlandse bevolking kleiner dan 175cm. Om deze reden maken niet veel merken overhemden met mouwlengte 5. Overhemden met mouwlengte 5 hebben een lengte tussen de 50 en 59 cm. Echter, worden mouwlengte 5 overhemden met een mouwlengte van 58 of 59 cm het meest gemaakt. Mannen met een armlengte van 50 centimeter komt nauwelijks voor.

Hoe bepaal je je eigen mouwlengte?

Het kan lastig zijn om te bepalen welke mouwlengte je nodig hebt. Het is verstandig om jezelf op te meten voordat je een overhemd koopt. Het voorkomt dat je teleurgesteld wordt wanneer  het overhemd niet goed past. Gebruik een meetlint om de afstand van je schoudernaad tot aan de pols op te meten. Vergelijk het resultaat met het tabel hieronder;

  • Lengte < 59 - Mouwlengte 5 (10%         v/d mannen)
  • Lengte 60 - 69 - Mouwlengte 6 (60%         v/d mannen)
  • Lengte 70 > - 2.10m -         Mouwlengte 7 (30% v/d mannen)
  • Daarboven - Mouwlengte 8 of 9

Een heren overhemd kopen

Wanneer je een nieuw overhemd aanschaft is het dus belangrijk om goed te kijken naar de mouwlengte. Verschillende merken hanteren verschillende mouwlengtes en dit kan net het verschil zijn tussen een heren overhemd met de juiste mouwlengte of een heren overhemd met een te korte of te lange mouwlengte. Heb je advies nodig of weet je het niet zeker? Vraag dan om advies aan een herenkleding speciaalzaak, zoals heerenzaak.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie