Afbeelding
Raamdecoratie

De voor- en nadelen van verschillende soorten raamdecoratie

19 november 2020 om 07:35 Partnercontent

Ga jij verhuizen en ben je op zoek naar de juiste raamdecoratie- en bekleding voor je nieuwe woning? Er valt een hoop te kiezen, en dat maakt het er niet makkelijker op. Daarom bespreken we hier verschillende soorten raamdecoratie en de voordelen en nadelen ervan.        

Gordijnen en vitrages

Gordijnen of overgordijnen worden vooral gebruikt voor om privacy te creëren in de avonden en om licht buiten te houden. Gordijnen kunnen sfeer maken, maar kunnen ook een logge uitstraling hebben. Ze kleden een ruimte goed aan, zorgen voor een betere akoestiek doordat de stof geluid opneemt en helpen bij enkel glas om de warmte binnen te houden als ze gesloten zijn. Omdat gordijnen relatief ruimte nodig hebben, nemen ze veel plaats in blokkeren ze in sommige gevallen ook een deel van het daglicht. Dan zijn er ook nog vitrages. Deze zijn gemaakt van dunne en soepel vallende stoffen en laten licht door, terwijl ze overdag toch de inkijk van buiten naar binnen blokkeren. Dit is echter omgekeerd als er binnen meer licht is dan buiten.

Rol- en vouwgordijnen

Rolgordijnen zijn ideaal voor kleinere ramen en nemen zeer weinig ruimte in beslag. Omdat er veel soorten stof voor gebruikt kunnen worden, kunnen rolgordijnen ook een geschikte oplossing zijn voor de badkamer. Vouwgordijnen lijken op rolgordijnen, maar zijn veel sfeervoller. Een voornaam verschil is dat rolgordijnen vaak van soepel vallende stoffen gemaakt worden. Daardoor zijn ze ook kwetsbaarder dan rolgordijnen. Een derde soort is het duo-rolgordijn. Dat is een variant op het eerdergenoemde rolgordijn. Bij een duo-rolgordijn glijden twee lagen stof langs elkaar naar beneden. De stof is opgedeeld in banen van wisselende transparantie, waardoor duo-rolgordijnen de eigenschappen van vitrage hebben en een sfeervollere uitstraling bieden. Meer over duo-rolgordijnen vind je op de website van ilumio.

Lamellen en jaloezieën

Lamellen en jaloezieën worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar lamellen zijn verticale latten aan een rails en jaloezieën zijn horizontale latten die door middel van een ophaalsysteem omhoog gehaald kunnen worden. In beide gevallen kunnen de latten gedraaid of gekanteld worden om de hoeveelheid en richting van het daglicht te regelen. Beide systemen bieden een moderne uitstraling maar weinig sfeer, hoewel houten uitvoeringen al een hele verbetering zijn op de traditionele kunststof of aluminium uitvoeringen. Ze zijn niet verduisterend en schoonmaken is een flinke klus. Lamellen en jaloezieën zijn vooral praktisch voor eenvoudige ruimten waarbij sfeer van ondergeschikt belang is.

Paneelgordijnen, plisségordijnen en screens

Paneelgordijnen zijn grote banen meestal licht doorlatende stof die strak naar beneden vallen. Ze zijn zowel bovenaan als onderaan verstevigd, waardoor de stof zonder plooien naar beneden hangt. Vaak hangt men verschillende panelen op aan een dubbele rails, zodat de panelen afzonderlijk van elkaar te verschuiven zijn en op die manier de hoeveelheid daglicht en inkijk geregeld kunnen worden. Plissés zijn gordijnen die je met behulp van een harmonicavouw (deels) kunnen worden opgevouwen. Ze bestaan in uitvoeringen van transparante stoffen of verduisterende stoffen. Screens zijn een vorm van raambekleding die door middel van een rails aan alle kanten van het kozijn naar beneden begeleid wordt. Vaak hebben deze een verduisterende of zonwerende functie. Je ziet ze eigenlijk vooral bij bedrijfspanden. Bij woningen worden ze meestal aan de buitenkant van de woning geplaatst.

Meer weten over raambekleding? Kijk op ilumio.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie