Afbeelding
Foto: Iakov Filimonov

Second opinion bij re-integratie geeft zekerheid bij geschillen of onduidelijkheden

20 november 2020 om 14:25 Partnercontent

In de meeste gevallen verlopen re-integratietrajecten naar behoren. Medewerkers die langdurig ziek zijn, keren na verloop van tijd terug in hun werkzaamheden. Maar soms komt het voor dat het proces op wat voor manier dan ook stagneert. Bij sommige werkgevers of werknemers ontstaat in bepaalde gevallen twijfel of de re-integratie wel naar behoren verloopt. Er is bijvoorbeeld een geschil over ongeschiktheid of geschiktheid tot werken of onenigheid over passende arbeid. Het komt tevens voor dat er onzekerheden ontstaan of de werkgever of werknemer voldoende inspanningen verrichten voor de re-integratie. Beide partijen kunnen dan een second opinion aanvragen bij een bedrijfsarts of een arbeidsdeskundige, bijvoorbeeld over eerste spoor re-integratie of over het tweede spoortraject.

 Toets door een arbeidsdeskundige

Bij een second opinion wordt door de behandelend arts van een patiënt een beroep gedaan op de opinie van een andere arts. Er bestaat een mogelijkheid dat die een andere diagnose stelt dan de primaire arts. Dit is aan de orde van de dag binnen de gezondheidszorg. Wanneer een second opinion bij re-integratie wordt ingezet, werkt dat ongeveer hetzelfde. De inspanningen van zowel de werknemer als de werkgever voor de eerste en tweede spoor re-integratie, worden door een arbeidsdeskundige getoetst. Vervolgens wordt advies uitgebracht over maatregelen om het re-integratietraject op orde te krijgen of te houden. De belastbaarheid die is vastgesteld door de eigen bedrijfsarts is hierbij leidend. Indien de werkgever dit wenst, kan de arbeidsdeskundige ook een bezoek brengen aan de werkplek.

Voorkomen van loonsancties 

Wanneer u als werkgever niet zeker bent van de arbeidsmogelijkheden van een werknemer, helpt specialistisch onderzoek door een onafhankelijke bedrijfsarts tevens bij het verkrijgen van zekerheid. De mogelijkheden worden vastgelegd in een Functionele Mogelijkheden Lijst. De werkgever ontvangt daarnaast een duidelijk re-integratieadvies, beide conform de UWV-richtlijnen. Prettig om te weten, is dat u tegen relatief lage kosten duidelijkheid verkrijgt. Vanaf € 250, – exclusief btw kunt u de second opinion inzetten. U kunt er overigens ook dure loonsancties mee voorkomen. Dat is een groot voordeel. Want een werknemer die ziek is, kost al genoeg.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie