Afbeelding
Een passende arbodienst kiezen

Wat doet een Arbodienst?

22 december 2020 om 15:35 Partnercontent

Elke werkgever die mensen in dienst heeft is verplicht om op zijn minst een basiscontract af te sluiten met een arbodienst. Ook al gaat het maar om 1 werknemer in loondienst die een 0-urencontract heeft. Wil je weten waarom dit is en wat een arbodienst nou precies doet? Lees snel verder!

Werkzaamheden van een arbodienst

De hoofdtaak van een arbodienst is het ondersteunen van werkgevers én werknemers bij het arbeidsomstandigheden- en verzuimbeleid. Op het moment dat een medewerker uitvalt, komt hier veel bij kijken qua regelgeving, een arbodienst helpt bij de verzuimbegeleiding van deze medewerkers. 

Wanneer een medewerker ziek wordt, is het verplicht om een bedrijfsarts in te schakelen. De bedrijfsarts is een kerndeskundige van de arbodienst. Hij beoordeelt de gezondheidsstaat van de medewerker. De bedrijfsarts kijkt ook of het mogelijk is voor de werknemer om vervangend werk uit te voeren. 

Een arbodienst is dus samen met de werkgever verantwoordelijk voor de werknemer en zorgen er samen voor dat deze zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Daarnaast is de arbodienst er dus ook voor de werkgever, deze ontvangt ook hulp bij het oppakken van zijn of haar werk. 

Waarom een arbodienst?

Zoals je hebt gelezen zorgt een arbodienst samen met de werkgever en -nemer dat het herstelproces van medewerkers zo soepel mogelijk verloopt. Dit is in het voordeel van iedereen. Hierom is het sinds juli 2017 verplicht in Nederland om minimaal een basiscontract af te sluiten bij een arbodienst als werkgever. 

Als werkgever moet je zorgen voor goede arbeidsomstandigheden op het werk, daarnaast ben je verantwoordelijk voor een passende verzuimbegeleiding. Daar het afsluiten van een basiscontract met een arbodienst garandeer je dat dit optimaal geregeld is. Wanneer een werkgever geen basiscontract heeft met een arbodienstverlener riskeert hij een boete van 1500 euro.

Een passende arbodienst kiezen

Om samen binnen de organisatie elkaar zo goed mogelijk te bedienen is het dus belangrijk om een deskundige arbodienst in te schakelen. Hoe kies je als bedrijf de beste arbodienst voor jouw bedrijf? Bekijk op HRnavigator.nl hoe je de beste arbodienst voor jouw bedrijf kiest!

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie