Afbeelding
Aanhangwagen

Aanhangwagen reflectoren

23 december 2020 om 09:50 Partnercontent

Iedereen wil goed zichtbaar zijn als je in het donker of met slecht weer onderweg bent. Je voelt je toch veiliger als je weet dat iedereen je ziet. Daarom is verlichting ook op een aanhanger erg belangrijk. Reflectoren helpen hierbij en zorgen dat mensen gelijk zien dat je nog een aanhanger achter je auto hebt zitten. Reflectoren zijn ook verplicht op een aanhangwagen of caravan. Logisch omdat deze bijdragen aan extra veiligheid op de weg.

Waarom zijn reflectoren nodig op een aanhanger?

Reflectie helpt naast verlichting om beter zichtbaar te zijn. Ook kunnen andere weggebruikers beter inschatten hoe breed en hoe lang de aanhanger is.

Welke reflectoren zijn verplicht?

Voor iedere aanhangwagens gelden verplichtingen voor reflectoren. Deze reflectoren zijn verplicht:        

 - 2 witte reflectoren aan de voorkant (niet driehoekig).
Deze reflectoren moeten minimaal 250 mm en maximaal 900 mm van de grond gemonteerd zijn.     

- 1 oranje/ gele reflector aan beide zijkanten (niet driehoekig).
De oranje/ gele reflector moet minimaal 250 mm en maximaal 900 mm van de grond gemonteerd zijn. Deze mag ook niet meer dan drie meter van de voorkant gemonteerd zijn en niet meer dan één meter verwijderd zijn van de achterkant. Ook mag er niet meer dan drie meter afstand tussen de reflectoren zitten.    

- 2 rode reflectoren aan de achterkant.
De rode reflectoren moeten minimaal 350 mm hoog gemonteerd zijn vanaf de grond en mogen niet hoger zijn dan 1500 mm. Voor de verdeling van de reflectoren geld dat er minimaal 600 mm tussen moet zitten. Voor aanhangwagens die smaller zijn dan 1300 mm geld dat er minimaal 400 mm tussen de beide reflectoren moet zitten.

Extra reflectoren plaatsen

Er mogen extra reflectoren geplaatst worden op de aanhangwagen. Let hierbij wel op dat de juiste afstanden worden gehouden. Nu wordt hier niet heel streng op gecontroleerd. Ook heb je reflecterende tape. Dit is niet verplicht, maar je bent zo wel erg goed zichtbaar. Natuurlijk ziet het er ook mooi uit op een aanhanger! Er is veel keuze in aanhangwagen reflectoren, zo voldoe je aan de wettelijke eisen en ziet je aanhangwagen er ook nog eens mooi uit. Met de juiste reclame er op een ware eyecatcher!

Soorten reflectoren

Reflectoren zijn er in verschillende afmetingen en vormen. De vorm van de reflectoren zijn belangrijk. Op sommige plekken mogen geen driehoekige reflectoren gemonteerd zijn.

De verschillende vormen die er zijn:      

  • Rond: deze worden geleverd         in verschillende kleuren: rood, oranje/ geel en wit.        
  • Rechthoek: deze worden         geleverd in oranje/ geel en wit        
  • Driehoek: deze zijn er         alleen in het rood.         

Markering aanhangwagen

Rijdt je met een beladen aanhanger met een lading die uitsteekt dan kan het zijn dat je deze moet aangeven met een markeringsbord. Wanneer ondeelbare lading 10 centimeter of meer uitsteekt moet deze voorzien zijn van een markeringsbord. Wanneer een ondeelbare lading meer dan één meter uitsteekt moet het worden aangegeven met een markeringsbord. Er is ook markeringsverlichting vereist is als de aanhanger breder is dan 2.10. Deze moet voorzien zijn van witte verlichting naar voren en rode verlichting naar achter. Vaak zijn deze contourlampen ook voorzien van oranje verlichting welke naar de zijkant schijnt.

Wetgeving aanhangwagen

Een aanhangwagen moet aan verschillende eisen voldoen. Mocht je aanhanger niet voldoen aan deze punten en ga je er toch de weg mee op dan kan dat gevaarlijk zijn en zouden er ongelukken kunnen gebeuren. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ook zou je ervoor beboet kunnen worden. Aan deze punten moet je aanhanger aan voldoen:      

  • Banden
  • Verlichting
  • Reflectoren
  • Laadvermogen
  • Koppeling met goedkeuringsmerk

Je bent zelf verantwoordelijk voor de staat van je aanhangwagen. Maar het is belangrijk dit ook goed te doen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie