Afbeelding
Het kiezen van een garage

Wanneer moet de APK voor uw auto worden uitgevoerd?

11 januari 2021 om 11:59 Partnercontent

Het is inmiddels alweer 2021! Wat gaat dit jaar snel door alle gebeurtenissen rondom het virus. Het afgelopen jaar heb je waarschijnlijk veel thuis moeten werken, waardoor de auto wat langer stil stond dan normaal. Het is belangrijk om dan niet de jaarlijkse afspraken te vergeten, bijvoorbeeld de algemene periodieke keuring voor de auto.

Zonder geldige APK mag jij de weg niet op. Wanneer je dit wel doet, kun je een boete van 130 euro riskeren. Bovendien weigeren verzekeringmaatschappijen je auto te vergoeden wanneer je betrokken bent bij een incident. Daarom is het cruciaal om je auto op tijd te keuren. Voor elke auto is er weer een andere regelgeving rond de apk. Dit kan verwarrend zijn, wat volkomen logisch is omdat de regels regelmatig veranderen.

De vervaldatum van de keuring

Wanneer de auto voor het laatst gekeurd is, is vastgesteld in het keuringsrapport. Je vindt het keuringsrapport in de meeste gevallen bij de autopapieren. In het keuringsrapport staat de apk vervaldatum. Daarnaast staan hier ook alle punten in waar extra op gelet moet worden tijdens het uitvoeren van een apk. Dit kan gaan om slijtende onderdelen, maar ook om roest en lekkages. Een apk laten vervallen is niet mogelijk. Je moet dan een nieuwe keuring laten uitvoeren voor de vervaldatum van je apk.

De regelgeving van de apk

Bij een nieuwe benzineauto hoeft het minst vaak een apk uitgevoerd te worden. De eerste keer is na vier jaar. Na deze jaren moet de auto elk jaar gekeurd worden. Bij nieuwe dieselvoertuigen is dit net wat anders. De eerste keuring is drie jaar na aanschaf. Daarna moet ook bij dieselvoertuigen de apk elk jaar worden uitgevoerd. 

Dit jaar is ook eindelijk de regel voor de apk van de oldtimer veranderd. Voor de oldtimer geldt een vrijstelling van de apk als de wagen ouder dan 50 jaar is. Dit jaar geldt dit dus voor voor alle auto’s van voor 1970. Elk jaar schuift dit natuurlijk weer een jaar op.

Het kiezen van een garage

Moet bij jouw auto binnenkort een algemene periodieke keuring uitgevoerd worden? Dan is het goed om een professionele garage bij jou in de buurt in te schakelen. Via de website van MijnGarage kun je verschillende garages vergelijken en bij de gewenste garage de apk afspraak boeken. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie