Afbeelding
Ede binnenkort Regenboogstad

Ede mag zich binnenkort Regenboogstad noemen

25 februari 2021 om 07:30 Partnercontent

In heel Nederland mogen LHBTI´ers (Lesbiennes, Homo´s, Biseksuelen, Transgenders en Interseksuelen) op basis van de grondwet zichzelf zijn. In de theorie mooi, maar in de praktijk pakt dit soms nog anders uit. Zichzelf zijn kan niet iedereen in deze doelgroep. Misschien wel vaak digitaal via een sim only op diverse internetfora, maar niet in het dagelijkse leven in hun eigen gemeente. Dit is de reden voor het initiatief van de Regenbooggemeenten.

Wat is een Regenboogstad?

Een Nederlandse gemeente kan zichzelf uitroepen tot Regenboogstad. Dit houdt in dat de gemeente actief beleid ontwikkelt ter bevordering van de acceptatie van LHBT’ers. Over het algemeen is de acceptatie van de LHBTI gemeenschap in Nederland goed, maar niet in iedere gemeente wordt deze gemeenschap in het beleid betrokken. Steden die dit wel doen hebben de mogelijkheid om zich officieel tot Regenboogstad uit te roepen. Het begrip Regenboogstad is op initiatief van het Ministerie van Onderwijs bedacht in 2018. Direct meldden zich 54 Nederlandse steden aan, die gezamenlijk een intentieverklaring ondertekenden om hiermee actief de acceptatie, veiligheid en emancipatie van LHBTI’ers in hun gemeente te stimuleren. Al deze steden kregen hiervoor een subsidie. De 54 gemeenten met bijbehorende deelgemeenten en dorpskernen beslaan hiermee al een groot gedeelte van Nederland. Ede was tot 2021 nog geen Regenboogstad.

Waarom wordt Ede nu pas een Regenboogstad?

Of een stad een Regenboogstad wordt, is een politieke beslissing. In de meeste steden zijn er politieke partijen aan de macht die het beste voor hebben met LHBTI’ers. In Ede lag dit lange tijd iets anders. Ede ligt namelijk in de ‘Biblebelt’. In menig gemeente op de Biblebelt, is de politieke partij SGP de grootste partij. De SGP houdt zich uiteraard aan de Nederlandse grondwet, maar is tegen het actief ontwikkelen van LHBTI-beleid. Dit doen zij op basis van Bijbelse gronden, iets wat de SGP kenmerkt. Het CDA en de SGP zijn al jarenlang de grootste partijen in Ede. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 werd de SGP weliswaar de grootste partij, maar ze kwamen niet in het college van burgemeester en wethouders terecht. Het college werd gevormd door de middenpartijen en (vooral) progressieve partijen CDA, D66, PvdA, CU en GemeenteBelangen. De coalitie, met steun van enkele oppositiepartijen, stemden voor het voorstel om van Ede een Regenboogstad te maken. Enkel de SGP stemde tegen, net als de lokale partij Burgerbelangen.

Hoe nu verder?

De officiële benaming Regenboogstad heeft Ede nog niet. Dit gaat gebeuren als de gemeenteraad in het eerste kwartaal hier officieel over zal gaan stemmen. De gemeenteraad stemt naar verwachting voor en dan mag Ede zich de 55ste Regenboogstad van Nederland noemen. Hier hangt tevens een subsidie aan vast van € 20.000,-. Om de subsidie te ontvangen, zal er na de stemming ook een begroting moeten worden opgemaakt, waarin het actieve LHBTI-beleid naar voren komt. Ede is er in ieder geval klaar voor. In december 2020 werd er op diverse scholen al een ´Paarse Vrijdag´ gehouden, met de bedoeling om LHBTI-scholieren te laten weten dat ook zij er helemaal bij horen.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie