Afbeelding
Groene stroom

Steeds meer Edenaren kiezen voor groene stroom

23 maart 2021 om 16:17 Partnercontent

Vorig jaar zijn een recordaantal huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat blijkt tenminste uit een onderzoek van een energievergelijkingssite. Vooral het percentage overstappers met zonnepanelen is aanzienlijk gegroeid. Bijna 25 procent van de overstappers heeft zonnepanelen. In 2016 lag dit percentage nog op 8,5 procent. Ook kiezen steeds meer mensen voor groene energie.

Financiële besparing grootste motivatie

De uitbraak van het coronavirus heeft er voor gezorgd dat veel mensen in het voorjaar zijn overgestapt naar een andere energieleverancier. Mensen gingen massaal op zoek naar manieren om te besparen. Vanwege de crisis kelderde de olieprijs en werd energie goedkoper. Daarmee ontstond er een run op vaste energiecontracten voor een jaar. Met een vast energiecontract heb je tijdens de contractduur een vaste prijs. Vaak gaat dit ook gepaard met een welkomstkorting. Ook groene energiecontracten zijn in trek. Ruim 90 procent van alle afgesloten contracten in 2020 betreft groene stroom.

Zelf duurzame energie opwekken

Het is goed dat steeds meer mensen voor een duurzame energieleverancier kiezen. Toch is het raadzaam om, als de middelen er zijn, ook zelf duurzame energie op te wekken. Op deze manier helpt de woningeigenaar de voorraad duurzame energie in Nederland te vergroten. Een mogelijkheid om zelf energie op te wekken is door middel van zonnepanelen kopen. De gemeente Ede wil in 2050 energieneutraal zijn. Daarvoor is de hulp van woningeigenaren nodig. Edenaren hebben samen al meer dan 40.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Zonnepanelen zorgen voor minder CO2-uitstoot. Daarnaast wordt de energierekening van de bewoners lager. Zonnepanelen worden steeds goedkoper. Tegenwoordig heeft de woningeigenaar de investering gemiddeld al binnen zo’n 7 jaar terugverdiend, terwijl de panelen tot wel 30 jaar meegaan. Daarnaast zorgen zonnepanelen voor een beter Energielabel van de woning, waardoor de woningwaarde stijgt.

Aanschaf: btw terug of duurzaamheidslening

Zonnepanelen zijn een kostbare investering. Om woningeigenaren te stimuleren om te investeren in zonnepanelen, hebben de gemeente Ede en het Rijk een aantal interessante regelingen. Allereerst kunnen particulieren de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat komt omdat woningeigenaren de energie die zij niet gebruiken weer terugleveren aan het elektriciteitsnet. Hierdoor ziet de Belastingdienst deze groep mensen als ‘ondernemers’. Bij een standaardpakket van tien zonnepanelen levert deze regeling al snel 750 euro op. Daarnaast kunnen woningeigenaren met onvoldoende spaargeld een beroep doen op de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Met deze lening kunnen Edenaren energiebesparende maatregelen financieren in en aan de woning. Denk hierbij aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag besteed worden aan zonnepanelen. De overige 25 procent moet geïnvesteerd worden in een andere energiebesparende maatregel.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie