Afbeelding
Rijbewijs

Filevorming sterk afgenomen tijdens de pandemie

5 juli 2021 om 08:24 Partnercontent

Hoewel het thuiswerken door lang niet iedereen als prettig wordt ervaren, biedt het ook voordelen! Zo bespaar je veel reistijd door vanuit huis te werken, kun je de kinderen zelf opvangen waardoor een dure oppas niet meer nodig is, kun je lunchen met je partner, enzovoorts. Het is heerlijk om een uurtje later op te staan en direct vrij te zijn bij het afsluiten van de computer. Uren in de file staan hoeft niet meer in de huidige situatie! Het is in lijn met de trend, dat het aanzienlijk rustiger geworden is op de weg. De ANWB bracht onlangs naar buiten, dat er ruim 60% minder files stonden in het vorige jaar. Is je rijbewijs in Nijmegen halen nog wel nodig, nu we steeds meer vanuit huis werken? In dit artikel lees je er meer over.

Continue stijging van files eindelijk gestopt

In de afgelopen jaren is het aantal files op de Nederlandse snelwegen sterk toegenomen. Jaar na jaar nam de filedruk toe. Het feit dat deze trends doorbroken werd in 2020 is een goed teken. Een verlaagde filedruk leidt immers ook tot een daling in de uitstoot van schadelijke gassen. Iets wat het behalen van de klimaatdoelen ten goede komt. Of deze trend zich ook na de pandemie doorzet is zeer de vraag. In de afgelopen maanden bleek al dat het aantal files weer iets toenam. Nog niet in die mate als voor de pandemie, maar wel ten opzichte van 2020. De toename in het aantal files hangt samen met het feit dat we weer meer mogen. We kunnen gedeeltelijk op kantoor werken en een BE rijbewijs halen wordt weer interessant, om de caravan achter de auto te kunnen hangen voor een vakantie met het gezin.

Aantal aangevraagde rijexamens nog altijd zeer hoog 

De wetenschap dat we de komende jaren meer vanuit huis zullen werken, leidt opvallend genoeg nog niet tot een afname in het aantal aangevraagde rijexamens. De wachtlijsten zijn de afgelopen anderhalf jaar sterk opgelopen bij het CBR. Het maakt dat iemand die nu af wil rijden al snel anderhalf maand tot twee maanden moet wachten. Bij een herkansing van een rijexamen is de wachttijd minder lang. Je kunt in dat geval vaak al na zo’n drie tot vier weken bij het CBR terecht. De wachtlijsten zijn voor sommige jongeren en jongvolwassenen reden om hun rijlessen nog even uit te stellen. Het maakt tegelijkertijd dat de drukte bij het CBR nog enige tijd aan zal houden. Mensen die rijlessen nu uitstellen, zullen straks immers alsnog voor een praktijkexamen gaan.

Straks minder files bij hybride werken

Zoals al genoemd werd in dit artikel, is de verwachting dat de meeste bedrijven straks voor hybride werken kiezen. In de praktijk betekent dit dat veel organisaties hun medewerkers voor de helft van de tijd vanuit huis laten werken, terwijl zij de andere dagen op kantoor zitten. De vraag is natuurlijk hoe dit in de praktijk werkt, als men bij een vergadering gedeeltelijk vanuit huis inbelt. Het kan een reden zijn om uiteindelijk toch terug te keren naar een situatie waarbij iedereen vanuit huis deelneemt of juist iedereen op kantoor aanwezig is. Wanneer het hybride werken een succes blijkt te zijn, zal de filedruk ook de komende jaren lager zijn dan in de afgelopen jaren. Dat geldt in het bijzonder, wanneer ook werktijden flexibeler kunnen worden ingedeeld. Mensen hoeven niet per definitie om negen uur op kantoor te zijn, maar kunnen later of juist twee uur eerder beginnen. Zo wordt de drukte op de weg beter gespreid, wat filevorming tegengaat.

Met name rond grote steden steeds meer files 

Zeker rond de grootste Nederlandse steden is de filedruk in de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het zorgt niet alleen voor veel frustraties bij weggebruikers, maar ook voor meer ongelukken en slijtage aan het wegdek. We gebruiken de auto steeds vaker. Daarnaast wordt het drukker in Nederland. De huidige infrastructuur is hier nog niet op ingericht, wat de files verklaart. Het is vraag in welke mate de infrastructuur zodanig verbeterd kan worden, dat deze de komende jaren beter bestand is tegen het toenemende gebruik van de auto.

Wisselende reacties op terugkeer naar kantoor 

Er wordt heel wisselend gereageerd op de terugkeer naar kantoor de komende weken. Het mag officieel vanaf eind juni weer. Toch kiezen veel grote organisaties er momenteel nog voor, om de terugkeer uit te stellen. Zij hebben hun kantoorpand nog niet zodanig ingericht, dat het mogelijk is om hier anderhalve meter afstand tot elkaar te houden. De overgang naar de kantoortuinen in de laatste tien jaar hebben er daarbij zeker niet aan bijgedragen. Sommige medewerkers kijken al maanden uit naar de terugkeer naar kantoor. Anderen vonden het heerlijk om thuis in alle rust aan opdrachten te kunnen werken. De vraag is hoe het beste van beide werelden de komende tijd kan worden samengebracht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie