Afbeelding
Nander de Wijk

Mensen voor je winnen? Je doet het met een reeks instructievideo’s

6 september 2021 om 07:18 Partnercontent

Het nut van een instructievideo
Een instructiefilm (laten) maken is ideaal als je een nieuw, revolutionair product op de markt wilt brengen, of om aan te tonen hoe jouw variant op een bekend product of bekende dienst beter en gemakkelijker is dan die van de concurrent. Beeld is zoveel handiger dan tekst om in beeld te brengen hoe iets precies werkt. De kijker ziet de individuele handelingen voor zich en kan deze gemakkelijk nadoen. Instructiefilms zijn uitermate geschikt als onderdeel van een trainingsprogramma, denk bijvoorbeeld aan een e-learning module, of een interne scholing.

Waarom jij een instructiefilm moet laten maken
Het internet staat bomvol filmpjes. Dat heeft een reden: video’s worden ontzettend vaak bekeken. Waar mensen vaak over lappen tekst heen scrollen, blijven ze bij de bewegende beelden hangen. Dat is puur instinctief: het oog focust op dynamiek, niet op wat statisch is. Video is verreweg de populairste contentvorm en wordt succesvol uitgebaat door websites, bij online campagnes, voor landingspagina’s en posts op sociale media. Maar denk ook eens aan het belang van video’s voor evenementen en presentaties. Niets is meer verhelderend dan video.

Kies voor kwaliteit
Als je iets doet, doe het dan goed. Een video laten maken moet je niet halfbakken doen, want dat heeft geen enkele zin. Als je een wanproduct aflevert, strijk je mensen alleen maar tegen de haren in en is de kans een stuk groter dat je ze afschrikt, in plaats van aan je bindt. Een instructiefilm die goedkoop oogt, doet vermoeden dat het product niet helemaal deugt. Saai of voorspelbaar zijn is nooit de oplossing: je bent met je video niet de uitvinder van het wiel.


Dit is een goede instructiefilm
Een goede instructiefilm doet vijf verschillende dingen in een vaste volgorde. Deze zaken zijn:

  • Het probleem in kaart brengen.
  • Bondig zijn.
  • Duidelijk zijn.
  • Helder taalgebruik hanteren.
  • Motiveren of activeren.

Het probleem in kaart brengen
Waarom is een instructiefilm precies nodig? Wat voegt een instructiefilm toe? Als je dit van tevoren goed in beeld hebt, kun je gemakkelijk bepalen wat je in je video precies moet laten zien.

Bondig zijn
De kijker is snel afgeleid. Meestal heeft deze niet om je video gevraagd, dus is het aan jou hem of haar er al binnen enkele seconden van te overtuigen dat blijven kijken toch in hun voordeel is.

Duidelijk zijn
Hoe sneller je tot de kern komt, hoe meer je de aandacht van de kijker weet vast te houden. Animaties helpen meestal om zowel het probleem als de oplossing goed in beeld te brengen.

Helder taalgebruik hanteren
Denk van tevoren goed na hoe je de kijker wilt benaderen. Beperk het vakjargon en leg alle technische termen duidelijk uit. Een instructiefilm moet versimpelen en niet compliceren.

Motiveren of activeren
Dit is de kers op de taart. Laat zien hoe makkelijk het is. Iedereen kan het! Er is geen reden om het uit te stellen. Haal in één veeg alle twijfel weg die de klant mogelijkerwijs had over het product.

De doelgroep bereiken
Als jij laat zien van je doelgroep te houden, dan houdt de doelgroep ook van jou. Aandacht is het sleutelwoord. Dat realiseert ook Niels de Groot, uitvoerend producent van Pro Motion Film zich. ‘Als je uit het oog verliest voor wie je video bestemd is, dan is het weggegooid geld en verspilde moeite’.


Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie