Afbeelding
Foto: pixabay

3 bewijzen dat het loont om op de meest simpele oplossingen patent aan te vragen

14 oktober 2021 om 07:19 Partnercontent

Denk je aan een uitvinding, dan denk je aan grote technische innovaties die de wereld kunnen veranderen. Maar een innovatieve oplossing hoeft niet altijd iets groots te zijn. Ook kleine, simpele uitvindingen kunnen niet alleen een groot succes blijken te zijn, maar zijn ook te patenteren. We bespreken drie voorbeelden die bewijzen dat patent aanvragen op een simpele vinding kan lonen.

De paperclip

De paperclip is nu typisch zo’n uitvinding die we voor lief nemen. Ze zijn altijd in voorraad op kantoor en de gewoonste zaak van de wereld geworden. Maar er was ook ooit een tijd vóór de paperclip, al is dat nauwelijks nog voor te stellen. De eerste uitvinding van de paperclip die gepatenteerd is, dateert uit 1867. Toen was deze nog driehoekig. In 1927 besloot de Amerikaan George Griffiths dat de vorm van de paperclip zoals we hem nu kennen praktischer was en ook daar kon hij patent op aanvragen. Ook daarna zijn er nog verschillende aanpassingen in patenten vastgelegd. In 2014 zelfs nog, toen een Chinese uitvinder met een paperclip op de proppen kwam die dikkere stapels papier kan omklemmen. En dat is eigenlijk best een nuttige verbetering.

Hoekstukje van een plint

De meeste uitvindingen komen voort uit een probleem waar iemand een oplossing voor zoekt. Zo ook deze, die het probleem van hoeken maken bij het aanleggen van plinten oplost. Natuurlijk hebben we de verstekzaag om plinten op een hoek te zagen om ze in de hoeken van kamers op elkaar te laten aansluiten. Want al te vaak levert dit echter gapende kieren op. Daarom bedacht de firma Mac Lean Products een oplossing: een hoekstukje in hetzelfde materiaal als de plint, dat samengesteld wordt door twee plintdelen met een verbindingsstukje aan elkaar te klikken. Voor inwendige én uitwendige hoeken. Zo eenvoudig, maar ook briljant en dus met recht een gepatenteerde uitvinding.

Lekvrije drinkbeker

Hoe zorg je ervoor dat baby’s en peuters niet meer lekken en knoeien bij het drinken uit hun drinkbeker? Met een terugslagklep! Dat concept bestond al in rioolbuizen om overstromingen in huis te voorkomen, maar niemand had zich bedacht dat dit ook voor drinkbekers van pas kon komen tot een Engelse huisvrouw genaamd Mandy Haberman in er in de jaren ’90 patent op aanvroeg én kreeg. De concurrentie was het er niet mee eens, omdat de oplossing te veel voor de hand gelegen zou hebben. Maar ja, dan hadden ze er zelf maar mee moeten komen, vond ook de rechter. En zo werd Haberman rijk én beroemd met haar drinkbeker met terugslagklep.

Laat het dus vooral niet na om uit te zoeken of je patent kunt aanvragen op een handige oplossing die je bedenkt. Overigens is het woord ‘patent’ overgewaaid uit het buitenland. In Nederland heet dit officieel een octrooi. Je kunt hier dus octrooi aanvragen over je uitvinding in plaats van patent aanvragen, want dit behelst (binnen Nederland in ieder geval) hetzelfde.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie