Afbeelding
Photo by André François McKenzie on Unsplash

Belastingtips voor Bitcointraders en -beleggers

21 april 2022 om 14:59 Partnercontent

Belastingen zijn een van de grootste zorgen van beleggers die in Bitcoin willen investeren. Leer meer over de essentiële belastingtips voor Bitcointraders en -beleggers

Bitcoin heeft enorm aan populariteit gewonnen als betaalmiddel en waardeopslag. De stellaire prestaties in de loop der jaren en de verwachte groei hebben een aanzienlijke revolutie op de financiële markten teweeggebracht. Ondanks de hoge volatiliteit is Bitcoin de meest gewilde cryptomunt door investeerders en traders wereldwijd. 

Hoewel investeerders en traders gewoonlijk rekening houden met verschillende factoren bij het investeren in crypto, is belasting een belangrijke zorg voor iedereen. De belastingdienst beschouwt Bitcoin en andere crypto-bezittingen als eigendom of virtueel vermogen met fiscale implicaties. De overheidsregulator verwacht dat beleggers en traders belastingaangifte doen voor hun Bitcoinbezit, net als voor andere activa. 

Het IRS-formulier 1040 schetst de richtlijnen voor het indienen van belastingen op crypto-bezit. Hieronder volgen de essentiële belastingtips die Bitcoin-beleggers en traders in gedachten moeten houden. 

Koop nu Bitcoin met USD

Bijna alle crypto-uitwisselingsplatforms staan beleggers en traders toe om Bitcoin met Amerikaanse dollars te kopen via hun Immediate Edge of app. Daarna kunt u beslissen om de fondsen binnen het uitwisselingsplatform te houden of ze naar uw crypto-portefeuille te verplaatsen. Toch heeft de aankoop van crypto’s met USD geen fiscale implicaties. Dat betekent dat u de aankoop niet hoeft te melden bij de belastingdienst. 

Trading Bitcoin

Er ontstaan fiscale verantwoordelijkheden wanneer beleggers en traders crypto gebruiken als ruilmiddel en als waardeopslag. Dat omvat het verkopen van Bitcoin voor fiatgeld of andere cryptomunten voor het betalen van goederen en diensten in Bitcoin. Het verkopen of ruilen van een bepaalde belegging tegen een andere brengt belastingen met zich mee die de gebruiker bij de IRS moet indienen. 

Bitcoin verhandelen betekent dat u inkomsten genereert op uw investering. Beleggers en traders moeten de inkomsten dus aan het eind van het jaar melden, zoals zij dat ook met andere activa doen. De belastbare waarde van Bitcoin is echter afhankelijk van vermogenswinsten of -verliezen. Beleggers en traders moeten de waarde die hun Bitcoinbezit in een bepaalde periode heeft gewonnen of verloren, bekendmaken wanneer zij belastingaangifte doen. 

De IRS verwacht dat elke instelling of persoon die Bitcoin verhandelt of gebruikt om goederen en diensten te kopen, vermogenswinstbelasting betaalt. Dat komt omdat zij een kapitaalgoed uitgeven om een andere investering of een ander product te verwerven. De IRS berekent vermogenswinsten of -verliezen op basis van het verschil tussen het bedrag dat is betaald bij de aankoop van Bitcoin en het bedrag dat is gegenereerd bij de verkoop ervan. 

Als u bijvoorbeeld voor $100 aan Bitcoin koopt en voor $500 verkoopt, genereert u een meerwaarde van $400. U zou echter een kapitaalverlies lijden als de Bitcoin in die periode in waarde daalde. 

De tijd dat u de Bitcoin in bezit heeft, speelt ook een rol bij de belastingheffing. De IRS bepaalt dat Bitcoin-gelden die langer dan een jaar worden aangehouden, als langetermijnmeerwaarden worden beschouwd. Anderzijds wordt het kopen en verkopen van een eenheid Bitcoin binnen een jaar beschouwd als een kortetermijnwinst. Deze verschillen kunnen van invloed zijn op de belastingtarieven voor Bitcoin-beleggers en -traders. 

Het belastingtarief varieert echter ook op basis van het belastbaar inkomen van een belegger of trader, waardoor de aftrek van kapitaalverliezen wordt beperkt als de waarde van het actief afneemt. 

Aangifte van inkomen uit Bitcoin

Sommige beleggers ontvangen Bitcoin als betaling of als rendement op hun beleggingen. Miners verdienen ook Bitcoin voor het verifiëren van transacties en het slaan van nieuwe tokens. Niettemin moet u de reële marktwaarde van die inkomsten in USD en wanneer u ze ontvangt, op uw belastingaangifte vermelden. Beleggers en traders moeten de inkomsten als persoonlijke inkomsten opgeven. 

In het algemeen hebben Bitcoin-beleggingen verschillende fiscale gevolgen voor traders en beleggers. Het is dus van cruciaal belang om aantekeningen te maken van al uw mogelijke belastbare activiteiten, de reële marktwaarde van Bitcoin, en IRS-regels om toekomstige valkuilen te vermijden. Als u zich niet houdt aan de belastingregels van de IRS voor cryptobeleggingen, kan dat leiden tot zware straffen, waaronder bevriezing van uw Bitcoinbezit. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie