Afbeelding
Foto aangeleverd door klant

Energiebesparingstips: waar je misschien niet aan had gedacht

10 mei 2022 om 11:49 Partnercontent

Door de stijgende energieprijzen wil iedereen besparen op de kosten van gas en elektriciteit. Veel energiebesparingstips liggen voor de hand: korter douchen, de thermostaat één of twee graden terugdraaien, je HR-ketel in de eco-stand zetten en ga zo maar door. Maar heb je al gedacht aan de volgende, wellicht wat minder voor de hand liggende, energiebesparingstips? 

Kleine wasjes, grote wasjes ...

Apparaten die een behoorlijke bijdrage leveren aan je energierekening, zijn je wasmachine, wasdroger en vaatwasser. Apparaten die je praktisch elke dag gebruikt en ook alles bij elkaar opgeteld menig uurtje draaien. Wat goed is om te weten, is dat al deze machines over ‘slimme’ programma’s beschikken. Tenminste ... Als ze niet al te erg verouderd zijn. 

Je kunt je voorstellen dat het stuk voordeliger is om je was een half uur op 30 graden Celsius te laten draaien dan één uur op de dubbele temperatuur. Net als je wasmachine, heeft ook je wasdroger verschillende slimme droogcycli, die rekening houden met het soort was en het gewicht van de lading. Zo krijg je synthetische kleding vrij vlot droog op een relatief lage temperatuur. En misschien ben je blij dat je 15 jaar oude wasmachine of -droger het nog doet, maar de aanschafkosten van een nieuw, energiezuinig exemplaar verdien je vaak al snel terug in de kosten van het gebruik. 

Hoe ‘cool’ wil je het hebben?

Apparaten die 24/7 energie slurpen, zijn je koelkast, koel-vriescombinatie en je vriezer (vrieskast of vrieskist). Met name die laatste verbruiken veel energie. Let daarom bij de aanschaf altijd op het energielabel. Wat betreft vriezers, is energielabel C momenteel het laagst. Omdat ook koelkasten en koel-vriescombinaties permanent aanstaan, kun je ook hier het beste kiezen voor het laagst mogelijke energielabel. Grote, ‘Amerikaanse’ koelkasten zijn tegenwoordig erg in trek. Maar vaak hebben deze energielabel C, D of zelfs F. Terwijl het gros van de huishoudens zich prima kan redden met een kleinere koelkast in de energieklasse A of B. 

Vraag je dan ook af: wat moet in de koelkast bewaard worden en wat kan ik gerust erbuiten bewaren? De basisregel is: wat in de supermarkt niet gekoeld wordt, hoeft thuis ook niet in de koelkast. Sterker nog: veel groenten en fruit bijvoorbeeld gaan in de koelkast sneller in kwaliteit achteruit dan erbuiten. Dus bewaar deze liever buiten je koelkast. Net als producten die je niet direct koud wilt gebruiken, zoals (fris)drank. Vraag je bij het uitpakken van je boodschappen dan ook af of je dat sixpack cola of bier de komende uren gaat opdrinken. Anders kun je het gerust in je voorraadkast bewaren.

Doet grootte er werkelijk toe?

Groter is beter, toch? Althans, dat is de benadering die veel mensen kiezen bij het aanschaffen van een nieuwe tv. Diegenen zijn er zich, gelukkig, ook bewust van dat een groter beeldscherm meestal ook meer elektriciteit verbruikt. Maar wist je dat dit ook geldt voor je laptop of het beeldscherm van je desktop? Zeker als je veel thuiswerkt, kijk je langer naar je computerscherm dan naar het beeld van je tv. Dus heb je echt een 17 of 18 inch laptop nodig? Of volstaat een beeldscherm van 14 of 15 inch

Als je een laptop gebruikt waarvoor hij oorspronkelijk bedoeld was, namelijk voor onderweg, is een kleiner en energiezuiniger beeldscherm meer dan genoeg. Gebruik je jouw laptop als desktopvervanger of voor bijvoorbeeld videobewerking? Dan valt er zeker wat te zeggen voor een groter scherm. Onthoud dan één ding: een kleiner beeldscherm staat niet gelijk aan mindere prestaties. De prestaties van je laptop of desktop worden niet bepaald door de grootte van je beeldscherm, maar door de processorsnelheid, het intern geheugen en, als je een gamer of grafisch vormgever bent, je videokaart.

Of het nu gaat om de grootte van je koelkast of van je laptop: groter is misschien vaak cooler, maar uiteindelijk gaat het om de prestaties. Op het gebied van energiebesparing welteverstaan. Zeker bij apparaten die continu aan staan of die je (vrijwel) dagelijks gebruikt valt er veel te besparen op je energieverbruik. Maak bewuste keuzes en onderzoek of een nieuw apparaat misschien wel zoveel energiezuiniger is dat de aanschaf zich snel terugverdient zodat je zowel energie als kosten bespaart.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie