Afbeelding
Foto Shutterstock

Toename in het aantal advocaten in Nederland

23 mei 2022 om 14:14 Partnercontent

Uit het jaarverslag van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) blijkt dat het aantal advocaten in Nederland de afgelopen jaren is toegenomen. Wie een advocaat in Breda of bijvoorbeeld Tilburg zoekt, heeft een ruimere keuze dan voorheen. In 2021 werden ruim duizend nieuwe advocaten verwelkomt door de NOvA. In z’n totaliteit nam het aantal Nederlandse advocaten met iets minder dan een procent (0,8%) toe tot 18.108. Overigens valt deze stijging niet uitsluitend te danken aan de beëdiging van nieuwe advocaten. Een klein aantal, zo’n tien procent van het aantal nieuwe advocaten werd opnieuw beëdigd in het afgelopen jaar. 

Meer dan 1,43 miljoen zaken behandeld in het afgelopen jaar

In het afgelopen jaar werden door deze advocaten zo’n 1,43 miljoen zaken behandeld. Dit blijkt uit de cijfers die onlangs gepubliceerd zijn door de Rechtspraak. Ook Van der Hoeven Advocatuur ziet de vraag naar advocaten stijgen. Dit advocatenkantoor specialiseert zich onder meer in het arbeidsrecht. Overigens ligt het aantal behandelde zaken in 2021 lager dan in de jaren voorafgaand aan de uitbraak van de pandemie. Ten opzichte van het jaar ervoor valt wel een stijging van een paar procent op te merken. De verwachting is dat deze stijging zich in 2022 door zal zetten, waardoor het aantal zaken langzaamaan terugkeert naar het niveau van voor de pandemie.

Aandeel vrouwelijke advocaten groeit

Het percentage vrouwelijke advocaten in de Nederlandse advocaat is het afgelopen jaar toegenomen. Overigens geldt nog altijd, dat het aantal mannelijke advocaten iets groter is: 9.856 mannen ten opzichte van 8.252 vrouwen. Opvallend is dat de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse advocaten gelijk is gebleven aan het gemiddelde van de jaren hiervoor. Het gemiddeld hiervan ligt op 43,1 jaar. De meeste advocaten hebben een eigen kantoor, waarvandaan zij in hun eentje werken, of sluiten zich juist aan bij een relatief groot kantoor. Een relatief groot kantoor wordt hierbij gedefinieerd als een kantoor met tenminste 65 advocaten in dienst. De meeste advocatenkantoren bevinden zich in het arrondissement van Amsterdam. 

Aantal advocaten geschorst en geschrapt

Niet ieder advocatenkantoor kan zijn diensten dit jaar opnieuw aanbieden. Uit de cijfers van de NOvA blijkt dat het afgelopen jaar negen advocaten geschrapt zijn. Daarnaast werden nog eens achttien advocaten onvoorwaardelijk geschorst. Het verslag vertelt niet met welke redenen dit gebeurd is. 

Aandacht voor inclusie en diversiteit bij advocatenkantoren

Onderdeel van het rapport is een verwijzing naar een enquête welke eerder onder advocaten gehouden werd over inclusie en diversiteit. De meeste advocaten geven aan dat er voldoende aandacht besteed wordt aan met name de inclusie binnen het advocatenkantoor waarvoor zij werken. Tegelijkertijd vinden veel advocaten nog altijd, dat er meer aandacht aan mag worden besteed aan diversiteit binnen de advocatuur. 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie