Afbeelding
Foto 123RF

Voorkom gehoorschade tijdens het festivalseizoen van 2023

8 februari 2023 om 12:55 Partnercontent

De eerste festivals van 2023 staan voor de deur, tijd om je tickets te kopen! Wat zijn jouw favoriete festivals, die je dit jaar absoluut niet wilt missen? Een bezoek aan deze festivals is niet geheel zonder risico. Regelmatig wordt gewaarschuwd voor het gevaar gehoorschade op te lopen tijdens deze feesten. Niet voor niets, daar de geluidsproductie van de installaties die op festivalterreinen gebruikt worden kan oplopen tot over de 100 dB. Onderzoek toont aan dat geluiden vanaf 80 dB al schade aan het gehoor kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er enkele mogelijkheden om de kans op gehoorschade te verkleinen. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van festival oordopjes. Kies je voor festival oordopjes met muziekfilter, dan hoeft het dragen van deze oordopjes je festivalervaring niet te verslechteren. Het volume wordt gedempt, zonder dat dit ten koste gaat van de geluidskwaliteit.

Verschillende oplossingen om gehoorschade te voorkomen 

De festival oordopjes zijn in verschillende webshops te bestellen, waarbij je de keuze hebt uit een breed scala aan oplossingen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Alpine partyplug. Een kwalitatief sterk oordopje, die je helpt gehoorschade te voorkomen. Daarbij gaat het een vervelende, aanhoudende piep in je oren tegen. Herken je dit geluid op de dagen na je festival? Het is voor veel liefhebbers van festivals een grote ergernis. Zoals eerder aangehaald werd, blijft de kwaliteit van de muziek goed bij het gebruik van deze partyplug. Evenals dat je vrienden blijft verstaan. Het compacte formaat van de oordopjes maakt dat deze nauwelijks zichtbaar zijn. Na het gebruik ervan kun je ze schoonmaken, om ze een volgende keer opnieuw te gebruiken. Zo is het niet alleen een slimme oplossing om gehoorschade te voorkomen, maar ook een hele duurzame. Het is zonde, wanneer je voor ieder festival een nieuw paar oordopjes zou moeten kopen.

Schuimdoppen zonder muziekfilter 

De Alpine partyplug met muziekfilter is niet de enige oplossing voor het beschermen van je gehoor tijdens een festival. Een alternatief is het gebruik van schuimdoppen zonder filter. Deze schuimdoppen vormen een goedkope oplossing, maar zijn vaak niet herbruikbaar. Daarbij kan het ontbreken van het muziekfilter invloed hebben op de kwaliteit van de muziek; deze zal minder zijn dan bij een variant met muziekfilter. Niet onbelangrijk is bij het gebruik van deze schuimdoppen dat ze op de juiste wijze in de oren worden gestopt. Iets wat niet altijd het geval is. Als gevolg daarvan werkt de demping van deze schuimdoppen niet optimaal, waarmee de kans op gehoorschade alsnog onnodig groot is.

Andere oplossingen tegen gehoorschade

Er zijn meer stappen die je kunt zetten om gehoorschade te voorkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet te dicht in de buurt van de boxen gaat staan. Des te dichter je bij een box staat, des te groter de geluidsproductie. Neem daarbij af en toe pauze; loop even weg bij het festivalterrein.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie