Ramón Valle & Friends, & MC Typhoon
Ramón Valle & Friends, & MC Typhoon Cultura

‘Ramón Valle & Friends’ in Cultura

26 november 2021 om 07:22 Podiumkunsten

EDE Ramón Valle & Friends is vrijdag 3 december te gast in Theater Cultura. Dit wordt het grootste muzikale avontuur van Ramón Valle (Cuba) tot nu toe. Hij wordt niet voor niets de ‘grote verbinder’ genoemd. Zijn grenzeloze creativiteit doet hokjes in de muziek en maatschappij verdwijnen en produceert één groot feest van jazz, hiphop, opera, klassiek en pop. Hij neemt niemand minder dan Typhoon mee naar Ede, maar ook andere muzikale vrienden, die later bekend worden gemaakt.

Valle’s nieuwste project, Boundless Forces, is een persoonlijke muzikale reis en zal op een select aantal podia worden uitgevoerd. 

BOUNDLESS FORCES Ramón Valle staat aan de vooravond van zijn grootste muzikale avontuur ooit. Boundless Forces is zijn persoonlijke reis. Een ode aan de 20 jaar dat hij in Nederland woont en vanuit hier zijn muzikale carrière beweegt. Een reis waarin hij zijn Cubaanse roots en Europese inspiratie moeiteloos verweeft met invloeden uit de hedendaagse jazz, klassieke muziek en popcultuur. 

Met Boundless Forces gaat Valle nog een stap verder. Valle ontketent een beweging waarin hij een verdeelde samenleving op een ontspannen, kleurrijke manier opnieuw met elkaar wil verbinden. 

VALLE De Cubaanse pianist Ramón Valle is een ervaren veteraan met de explosieve energie van een renpaard rechtstreeks uit de poort. Zijn podiumprésence is indrukwekkend, of dat nu in de gelederen van een orkest is of een trio leidt. Zijn optredens en podiumpresentatie zijn charismatisch, zijn muziek bedwelmend. 

Valle was pas zeven toen hij piano begon te studeren aan de Escuela Nacional de Arte in zijn geboorteplaats Holguin, Cuba. Later voltooide hij zijn vervolgstudie aan de Escuela Nacional de Arte in Havana. De grote Cubaanse pianist Chucho Valdes, verklaarde Ramón Valle tot ‘De grootste talenten onder onze jonge pianisten’, toen hij Ramón introduceerde op zijn debuutalbum, Levitando in 1993. Valle’s originele compositie, Levitando, is sindsdien een bekend Cubaans volkslied geworden over de hele wereld.

VOORPROGRAMMA Voorafgaand aan het concert Boundless forces, kun je alvast genieten van een spetterend voorprogramma met Reazun, georganiseerd door poppodium Astrant! Reazun kun je kennen als ‘die franse rapper’ van Kyteman’s Orchestra of gewoon als Benzouah van zijn bos krullen. Ook was hij als woordkunstenaar vaak te zien bij ‘Mensen zeggen dingen’. Hij zag alle Nederlandse zalen en festivals door heel Europa met het orkest waarna hij solo Nederlandstalige projecten uitbracht met Navbeats & John Konatty. Johnkonatty is bij de spoken word ‘Nieuw Normaal’ voor omroep Human te zien blazend op zijn melodica over een dub van Pushinwood Soundsystem. Reazun & Johnkonatty maakten samen het album ‘lopen en rennen’.

Kaarten voor het concert zijn verkrijgbaar via de website van Cultura of tel. 0318-672800.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie